La Borsa
Més valors
Economia

Fer-la o no fer-la

Qui està obligat a presentar la declaració?

Qui està obligat a presentar la declaració?

En principi, tothom.

Tanmateix, la normativa estableix una sèrie d'excepcions. D'aquesta manera, no estan obligats a declarar els contribuents que hagin obtingut en l'exercici 2012 rendes procedents exclusivament de les fonts següents, en tributació individual o conjunta:

a) Rendiments íntegres del treball amb el límit general de 22.000 euros anuals quan procedeixin d'un sol pagador.

Aquest límit també s'aplicarà quan es tracti de contribuents que percebin rendiments procedents de més d'un pagador i concorri qualsevol de les dues situacions següents:

1a. Que la suma de les quantitats percebudes del segon pagador i dels restants, per ordre de quantia, no superi en el seu conjunt la quantitat de 1.500 euros anuals.

2a. Que els seus únics rendiments del treball consisteixin en les prestacions passives al fet que es refereix l'article 17.2.a) de la llei de l'impost i la determinació del tipus de retenció aplicable s'hagués realitzat d'acord amb el procediment especial regulat en l'article 89.A) del reglament de l'impost sobre la renda de les persones físiques per als perceptors d'aquest tipus de prestacions.

b) Rendiments íntegres del treball amb el límit d'11.200 euros anuals, quan

1r. Procedeixin de més d'un pagador, sempre que la suma de les quantitats percebudes del segon pagador i els restants, per ordre de quantia, superi en el seu conjunt la quantitat de 1.500 euros anuals.

2n. Es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments diferents de les percebudes dels pares, en virtut de decisió judicial previstes en l'article 7, lletra k), de la llei de l'impost.

3r. El pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retenir d'acord amb el previst en l'article 76 del reglament de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

4t. Es percebin rendiments íntegres del treball subjectes a tipus fix de retenció.

c) Rendiments íntegres del capital mobiliari i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte, amb el límit conjunt de 1.600 euros anuals.

d) Rendes immobiliàries imputades en virtut de l'article 85 de la llei de l'impost, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges protegits o de preu taxat, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals.

Tampoc hauran de declarar els contribuents que obtinguin exclusivament rendiments íntegres del treball, de capital o d'activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials de quantia inferior a 500 euros.

En canvi, sí que estaran obligats a presentar la declaració aquells contribuents que tinguin dret a deducció per inversió en habitatge, per compte estalvi-empresa, per doble imposició internacional o que realitzin aportacions a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat, plans de pensions, plans de previsió assegurats o mutualitats de previsió social, plans de previsió social empresarial i assegurances de dependència que redueixin la base imposable, quan vulguin exercir aquests drets.

Finalment, cal dir que el fet de no estar-hi obligat no significa que no es pugui presentar la declaració i demanar, si escau, la devolució corresponent.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Repunt de les exportacions del sector agroalimentari

Vols regulars d’Andorra a Madrid a partir de l’hivern

Andorra La Vella
economia

Empleats de Banc Sabadell fan una protesta contra l’ERO

El Congrés aprova una esmena que obliga Aena a baixar el lloguer dels locals comercials d’aeroports

Madrid

Confecat veu una manca de suport “flagrant” al sector turístic per part de l’administració: “Hi ha molt poca empatia”

barcelona

Les patronals expressen “greu preocupació” per un possible augment de la pressió fiscal que el Govern nega

barcelona

El preu de la llum pujarà més de set euros en un dia

Madrid

La crisi dels microxips provoca una caiguda de la producció de vehicles del 25,3% entre gener i agost respecte al 2019

madrid

Un centenar de treballadors protesta contra l’ERO al Banc Sabadell davant la seu de la capital vallesana

Sabadell