Economia

agricultura

La Generalitat deroga la DOP Oli de l'Empordà

La Denominació afirma que serà una suspensió temporal d'un parell de mesos

La Generalitat ha derogat la denominació d'origen protegida (DOP) Oli de l'Empordà. El motiu, segons explica el president de la DO, Simó Casanovas, respon al canvi de normativa europea i a les necessitats d'adaptar-se als nous requisits. Tràmits que, segons Casanovas, ja estan en marxa i es preveu que “d'aquí a dos mesos tinguem el reconeixement provisional” del govern estatal. Segons el president de la DO, és un tràmit formal que es preveu que es resolgui abans de la collita de l'octubre, de manera que la producció d'enguany pugui ser certificada com a DOP. Casanovas és optimista i creu que la propera producció es podrà etiquetar novament.

La derogació de la DOP Oli de l'Empordà es remunta al 2007, quan es va enviar a la Comissió Europea la sol·licitud perquè fos reconegut com a DOP. El 2008 se li va concedir de manera transitòria, però amb els canvis de normativa europea, s'ha de tornar a tramitar.

La DOP Oli de l'Empordà va recollir l'any passat uns cinc milions de quilos d'olives, que van permetre obtenir uns 300.000 quilos d'oli. La qualitat i singularitat d'aquest oli ve avalada per les varietats específiques de la zona: argudell, corivell i verdal (llei de Cadaqués); i la varietat arbequina.

La zona de producció de l'oli de la DOP comprèn els terrenys situats als municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens) i el Pla de l'Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls). La superfície de cultiu d'oliverar de l'Empordà és una de les més antigues de Catalunya, amb una superfície total de 2.130,74 (1.832,75 ha a l'Alt Empordà; 245,95 ha al Baix Empordà; 27,37 ha al Gironès; 24,67 ha al Pla de l'Estany). Aquesta superfície d'oliverar representa aproximadament entre el 5 i el 10% del total de la superfície conreada en aquesta regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que passaran aquesta temporada pel port

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona