Empreses

tovipiÉ

El benestar dels peus, en mans expertes

L'empresa Tovipié és tot un referent en el sector del calçat ortopèdic d'alta qualitat

Tovipié és al calçat ortopèdic gairebé com Danone és al iogurt o Donut a la pasta rodona ensucrada. Tothom ha vist portar, o ha dut en algun moment, aquella mena de sabata amb sola d'espart que permetia recolzar el peu a terra a qui duia la cama enguixada. Aquests van ser els inicis, però l'empresa amb seu a Sant Cebrià de Vallalta va molt més enllà. Anna Vidal, gerent de Tovipié, recorda que la firma és fruit d'una nissaga de matalassers de Sant Pol de Mar que també feien espardenyes: “Suposem que un dia algú es va fer mal al peu i, a casa, el meu avi se les va enginyar per adaptar-li una espardenya”, explica Vidal. Des del començament, la producció ha estat familiar, en bona part perquè es tracta d'un procés molt artesanal “per garantir la màxima qualitat i adaptabilitat”. Actualment la dirigeix la quarta generació, els fills d'en Josep Maria i els d'en Salvador, malgrat que el primer continua molt vinculat a la fàbrica i amb una llarga experiència en el tracte amb els professionals mèdics i ortopèdics. “Quan ens truquen demanant-nos una solució per a una lesió concreta fem els possibles per aconseguir-la”, apunta Josep Maria. I és que en el món Tovipié no és el mateix que un calçat hagi d'immobilitzar el peu, o que serveixi per a les cremades, o per als dits deformats. “Hi ha una sabata per a cada mal”, puntualitza Anna Vidal.

Lluny d'estancar-se només en l'espardenya, des de fa anys la diversificació de la producció els ha portat a l'especialització en un calçat anomenat postoperatori que fins i tot està decantant la demanda de l'espardenya. “És una sabata per a tota classe d'intervencions quirúrgiques, que serveix tant per a un peu com per a l'altre, amb reforços de sola tant al taló com a la part del davant del peu, en funció de la necessitat”, assenyala la gerent. El catàleg, però, recull molts més elements, com les turmelleres, les cintes per immobilitzar els braços, braguers, collarins i faixes, entre molts altres. Dominant l'àmbit del calçat ortopèdic, calia fer un pas endavant. I així va néixer la gama Blandipié, una sabata destinada majoritàriament a les persones grans, un col·lectiu que sovint arrossega problemes de peus i que reclamen calçat còmode, confortable i adaptable. “Són articles ideals per a aquella gent que no pot portar sabates estàndard perquè pateixen d'artrosis, o de peus inflats o de galindons”, enumera Anna Vidal. Amb el temps, aquest producte també s'ha convertit en una referència de la casa.

La situació de crisi i l'aturada del mercat interior ha afectat la producció a Tovipié i ha obligat els seus propietaris a adaptar-se a la demanda dels clients. L'arribada de la competència de fora del país que abarateix els preus tampoc hi ha ajudat. “Hem hagut de trobar l'equilibri entre els articles que fem i la maquinària de què disposem, malgrat que cada peça passa per les mans dels treballadors un munt de vegades abans no la donem per bona”, assegura la representant de la firma. Els principals clients de Tovipié es troben a Catalunya i a la resta de l'Estat, en especial al País Basc i a Madrid. “Hem provat de sortir a França, Suïssa i Portugal, però l'experiència no ha estat gaire satisfactòria”, diu. Els reptes de futur immediat de la firma són “aguantar fins que arribin temps millors”. En els darrers temps s'ha hagut de fer un reducció de jornada laboral a tots els treballadors, en espera que a la tardor el panorama econòmic sigui més benèvol. “Ens agrada molt el que fem i volem continuar”, destaca.

Facturació

500.000€

Treballadors

12

Any de fundació

1960

Tovipié és una empresa líder en el camp del calçat ortopèdic. El seu nom, tal com agrada recordar als propietaris, prové de la reducció del nom i el cognom de l'avi que va originar el negoci. A Tomàs Vidal, hi van afegir ‘peu' en castellà i així va néixer Tovipié.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA