Empreses

El Grup Vilà Vila posa en marxa una planta de reciclatge a Panamà

La decisió de l'empresa de serveis de construcció i gestió de residus obeeix a la necessitat de compensar la davallada d'activitat local

GesVil Recycling té 27.000 m² i suposa una inversió d'uns 400.000 euros
Els serveis a la construcció ara representen només un 30%
de la facturació

El Grup Vilà Vila, amb seu a Sant Joan de Vilatorrada, està ultimant les obres d'adequació de la planta de gestió de residus GesVil Recycling que té a la ciutat de Panamà amb l'objectiu que al gener ja funcioni a ple rendiment. Des de fa més d'un any, aquest grup bagenc especialitzat en serveis de construcció i gestió de residus, treballà per posar a punt aquesta planta a Amèrica central, en unes instal·lacions de lloguer a les quals les últimes setmanes s'hi han habilitat unes oficines, la bàscula, l'oficina de control... La planta, de 27.000 m², està situada en un solar proper a una àrea industrial amb un gran potencial de creixement, als afores de la ciutat de Panamà. La inversió inicial per adequar la planta de gestió integral de residus –tant de la construcció com industrials (paper, cartró, vidre, ferralla...)–, ha estat d'uns 400.000 euros.

D'entrada, GesVil Recycling donarà feina a cinc persones, dues de les quals són operaris de Manresa. L'objectiu, però, és que en funció del volum d'activitat que tingui, la plantilla es pugui ampliar. “En una planta de reciclatge com les que tenim aquí, ja consolidades, podem parlar de 10 o 15 treballadors, perquè ara estan molt mecanitzades”, comenta Josep Maria Vilà, gerent del Grup Vilà Vila. Segons ell, a aquesta instal·lació, encara en fase d'inversió, se li haurà de donar un marge de dos anys perquè comenci a donar els seus fruits. “Estaríem molt de sort que l'any que ve ens donés beneficis”, admet.

La decisió d'obrir negoci a Panamà obeeix a un obvi descens de la seva activitat a Catalunya, que en el cas dels serveis de construcció arriba fins a un 70% o 80%. “Tant de bo no haguéssim hagut de travessar mai l'Ebre, perquè som d'aquí i ens agrada treballar aquí, però si no hi ha activitat i vols mantenir l'estructura que tens, alguna cosa has de fer.” Panamà, un país emergent i amb grans possibilitats pel que fa a la gestió de residus, és un projecte que il·lusiona el grup i l'anima a deixar enrere el 2013, any que, per a Vilà, ha estat el més nefast des de l'inici de la crisi.

La construcció.

El 2012, el Grup Vilà Vila va facturar 20 milions d'euros, quantitat que, en tancar aquest exercici, possiblement serà un 10% inferior. Si durant el boom de la construcció el 70% de la xifra de negoci provenia dels serveis de construcció i el 30% restant, de la gestió de residus, en aquest moment els percentatges s'han invertit.

Els serveis de la construcció han caigut en picat i les societats que més se n'han ressentit són Excavacions Vilà Vila (primera empresa del grup amb activitat des de 1975 sota el nom Excavacions Lluís Vilà i constituïda com a societat anònima el 1989) i Enderrocs Vilà Vila (2000). Les dades són prou eloqüents: si Excavacions Vilà Vila entre 2002 i 2005 movia a l'any uns 800.000 m³ de terra, arribant puntualment a un milió, ara es queden en uns 300.000 m³. Aquesta empresa, que abans treballava sobretot per a empreses privades (promotors i constructors), últimament s'ha anat decantant més cap a l'administració, tot i que la seva demanda és escassa i ha endurit les condicions a l'hora d'adjudicar: “Pel finançament que hem d'assumir les empreses i perquè si abans podíem fer una baixa d'un 8%, ara ha de ser d'un 25%, i no vol dir que t'ho adjudiquin”, explica Vilà.

Enderrocs Vilà Vila també ha patit una davallada d'activitat d'un 70%, passant d'uns 100 enderrocs anuals als 25 amb què tancarà el 2013. “La gran diferència és que abans, darrere d'un enderroc hi anava una construcció nova i ara hi queda un solar buit”, diu el gerent d'un grup que disposa d'un parc d'uns 140 vehicles, bona part d'ells, camions i excavadores. Amb aquests mitjans, el grup Vilà Vila tanca el cercle: des d'un enderroc fins a la nova construcció i urbanització (sense entrar en la promoció d'habitatge residencial).

A mig camí entre la construcció i la gestió de residus, el grup té Reciclàrids (1989), dedicada a la recepció i venda d'àrids reciclats. Amb unes instal·lacions de 20.000 m² en una finca de 14 hectàrees entre Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada, aquesta empresa mou a l'any uns 120.000 m³ de runa; és a dir, una tercera part del que gestionava vuit anys enrere. Més d'un 60% de l'àrid reciclat es destina a obres com l'arranjament de camins i carreteres del mateix grup.

Vilà Vila també disposa d'un abocador controlat de runa a Pujalt (Anoia), l'activitat del qual també s'ha reduït un terç, fins a les 100.000 tones anuals de runa. Aquest abocador està gestionat per l'empresa Pujalt Verd (1998) i ocupa un parell d'hectàrees. “Al ritme actual, jo crec que li queden uns deu anys de vida”, apunta Vilà.

I el reciclatge.

Si alguna empresa ha popularitzat el grup, actualment amb una plantilla de 90 treballadors i unes instal·lacions de 21.000 m² (6.000 m² de propietat i la resta, de lloguer, en un pati adjacent a la seu), sens dubte ha estat Contenidors Vilà Vila (1994). “La gent avui ens coneix molt més per la gestió de residus i, en concret, pels contenidors, pel fet que estan a la via pública”, reconeix Vilà. Una presència (sobretot a la Catalunya Central), però, que a causa de la crisi també ha disminuït. “Havíem tingut prop de 800 contenidors. En aquest moment en devem tenir 500 i, a la via pública o llogats a indústries, uns 200”, apunta Vilà calculant una davallada d'activitat en la gestió de residus del 30%.

Entre les últimes operacions del Grup Vilà Vila hi ha la compra, el 2008, d'una empresa de gestió de ferralla i metalls de les Masies de Voltregà que va passar a dir-se Desferres Catalunya. Amb dues plantes més a Artés i una a Rubí, és la societat del grup que ha tingut més creixement.

El Grup Vilà Vila va començar a gestar-se el 1975, quan Lluís Vilà, pare de l'actual gerent i un dels quatre socis que avui té l'empresa familiar, va posar en marxa Excavacions Lluís Vilà. Al cap d'un any o any i mig, el seu fill Josep Maria es va incorporar al negoci i més tard ho va fer l'altre fill. Aquella empresa inicial dedicada a excavacions es va convertir en societat anònima el 1989.
Facturació
20 M €
Treballadors
90
Any de fundació
1975


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona