Economia

El preu de l'habitatge a Catalunya cau un 49,1% des del començament de la crisi

Segons un estudi, hi ha un excedent de 400.000 immobles al país

Aquesta sobreoferta es reduirà a 300.000 unitats cap al 2016

El preu de l'habitatge ha caigut un 49,1% a Catalunya des de l'inici de la crisi i l'explosió de la bombolla immobiliària, segons l'informe El Mercat Immobiliari a Espanya que ha publicat aquest dimarts l'empresa de taxació Tinsa. L'estudi calcula que actualment hi ha un excedent de 400.000 habitatges a Catalunya, però estima que aquesta sobreoferta es reduirà a 300.000 unitats cap al 2016 i podria arribar a desaparèixer el 2017, sempre que es compleixin les previsions de creixement econòmic. Segons l'estudi de Tinsa, l'arribada d'inversors internacionals interessats en el mercat immobiliari espanyol i el funcionament de la Sareb estan contribuint a una millora del sector.

L'informe analitza la disminució de la demanda d'habitatge, que se situarà al voltant de les 100.000 unitats el 2015. “En aquest escenari de sortida de la crisi i canvi de cicle, serà necessari iniciar nous habitatges en el segon semestre de 2015 per atendre la nova demanda que es comenci a produir a partir de 2017”, apunta l'estudi.

L'estudi també analitza el comportament del mercat immobiliari català i destaca que a les demarcacions de Barcelona i Girona hi continua havent una gran oferta d'immobles propietat d'entitats financeres. El text indica que els preus estan baixant de forma més moderada i que s'espera un comportament molt similar al de l'any passat .

La demanda d'inversors estrangers a la Costa Brava suavitza la caiguda dels preus a Girona

Segons Tinsa, Girona és la demarcació amb un millor comportament, gràcies a la demanda dels compradors internacionals, principalment francesos i russos. La Costa Brava ÉS l'únic mercat amb un cert dinamisme, a causa de l'interès dels compradors russos per l'oferta amb més superfície i qualitat, mentre que els francesos prefereixen tipologies més petites .

Tinsa també ha analitzat els preus de l'habitatge per comunitats. Les autonomies que han registrat els descensos més grans han estat Castella-la Manxa (-50,2%), seguida de Catalunya (-49,1%) i Aragó (-46,7%). A l'altre extrem se situara Melilla (-13,2%), Ceuta (-24,3%), Extremadura (-26,9%), Astúries (-28,9%) i les Illes Balears (-30,4%).

Pel que fa a les demarcacions catalanes, des dels preus màxims del període 2007-2008, Barcelona és la que va experimentar el major descens amb un 50,6%, seguida de Girona amb un 49,1%, Tarragona amb un 48,7%, i finalment Lleida amb un 37,1%.

Per ciutats, les localitats amb els majors descensos van ser l'Hospitalet de Llobregat (-63%), seguida de Sabadell (-62,4%), Salt (-62,4%) i Santa Coloma de Gramenet (-61%). A l'extrem oposat, les localitats amb menors descensos van ser Sitges (-43,6%), Castelldefels (-43,4%), Cambrils (-43,6%), i Sant Feliu de Guíxols (-34,8%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres a la Zona Franca

barcelona
economia

Acord per reactivar l’antiga Nissan tres anys després del tancament

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA