Gran angular

El polígraf dels que busquen feina

Psicòlegs de la URV desenvolupen un programa que serveix per avaluar el grau de competències dels aspirants a un lloc de treball

És útil per fer la primera selecció, però continua exigint una entrevista personal

Un busca feina i l'altre cerca un treballador, però, sovint, en el terreny laboral 1+1 no fan 2. Tant si hi ha d'haver entesa com si no, la qüestió és anar de cara a barraca i perdre tan poc temps com es pugui. Per fer-ho possible, el departament de psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha desenvolupat una aplicació informàtica que agilita el procés de selecció de personal per a un lloc de treball. El doctor Jordi Tous és el responsable de l'equip que s'ha encarregat d'enllestir el projecte i explica que amb l'aplicació es persegueix un objectiu dual: “Hi guanya el candidat que busca feina, perquè no cal que vagi deixant currículums arreu, i hi guanya el que ha de fer la tria de personal, perquè s'estalvia feina i temps.”

El Job In és un programa informàtic que consta de 46 preguntes. En funció de les respostes que es donen a cada pregunta, el programa avalua el grau de competències i capacitats d'aquell candidat. “No dóna cap nota”, explica Jordi Tous, sinó que el programa etiqueta el candidat amb un codi numèric.

Llavors, quan l'empresa interessada a cobrir una vacant introdueix en el programa els requisits que hauria de tenir el treballador que cerca, el programa escodrinya la base de dades i selecciona els quatre o cinc perfils que considera més adequats per a aquella plaça.

Sense trampa.

Per tenir la màxima punteria amb les recomanacions que fa, el test es compon d'un seguit de preguntes vinculades al currículum del candidat i també interroga sobre certes actituds relacionades amb una possible situació de feina. De la mateixa manera, conté qüestions que persegueixen posar en relleu aspectes que tenen a veure amb el caràcter del candidat.

La recerca feta pels professionals del departament de psicologia ha estat determinant per filar prim amb el tipus d'interrogants que calia plantejar per descobrir els màxims detalls possibles del caràcter i les capacitats de la persona que respon el test.

Els creadors de l'aplicació mantenen que, analitzant els resultats del test, pocs detalls de la personalitat d'un candidat quedaran ocults. Però, què passa si eI candidat s'inventa les respostes de manera deliberada? “Sempre hi ha un marge d'error, però tenim eines per aclarir si ens enganya”, explica Jordi Tous. Sobre aquest punt, diu que no hi ha preguntes trampa, sinó que es tracta d'estratègies psicològiques, com per exemple “preguntar de manera diferent sobre una mateixa qüestió i veure si la posició inicial és sòlida i consistent”.

En tot cas, indica que el test, “només és una eina de preselecció, no es fa servir per contractar”. Es tracta, bàsicament, d'un instrument útil per fer una primera selecció que, després, caldrà completar amb una entrevista personal.

El Job In està especialment pensat per al sector hoteler i per al gremi de la restauració, uns sectors marcadament estacionals, on hi ha molta rotació de personal i on, amb poc marge de temps, hi ha una intensa necessitat de trobar mà d'obra. “Són negocis que quan és temporada queden desbordats amb una gran quantitat de currículums”, explica Tous.

Enguany proven experimentalment l'aplicació quatre cadenes d'hotels que tenen establiments a Salou, la Pineda i Cambrils, i la base de dades de candidats s'ha omplert amb els alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils i amb persones sense feina que estan registrades als serveis d'ocupació de Cambrils i de Vila-seca, i a l'Institut municipal de formació i empresa Mas Carandell de Reus.

Passada la fase experimental, l'equip desenvolupador confia poder començar a comercialitzar l'eina (“no existeix res igual al món”, diuen) i afinar-la perquè sigui vàlida també per a altres sectors professionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona