Economia

Bones perspectives

La incertesa al voltant del banc portuguès BES ha derivat en un important repunt dels diferencials (291 punts bàsics fins als 772 en el seu CDS subordinat, 102 fins als 400 en el sènior) i caiguda de la seva cotització (42%), però ha tingut un impacte limitat en el CDS sobirà portuguès (puja 28 punts bàsics fins als 190). La informació disponible fins ara apuntaria una exposició directa de BES a les empreses participades del grup amb suposades irregularitats comptables d'uns 2.000 milions. Si excloem d'aquesta exposició la part de deute col·lateralitzat i de client minorista i assumim una taxa de recuperació del 20% a l'exposició a ESFG / ESI, les pèrdues inicials de BES podrien ascendir a 1.000 milions. En la nostra opinió, qualsevol impacte en les primes de risc perifèriques tampoc semblaria justificat.

En l'àmbit geopolític, els EUA han anunciat inesperadament una altra ronda de sancions a empreses russes (restricció al finançament a mitjà i a llarg termini al país de diversos bancs i empreses energètiques, congelació dels actius d'algunes empreses del sector defensa) després d'acusar d'entorpir el procés de pau a Ucraïna i suposadament de l'abatiment d'un avió militar ucraïnès (les circumstàncies de l'incident encara per aclarir). Després d'aquest anunci, el Consell Europeu també va anunciar que podria adoptar sancions contra algunes empreses vinculades a polítics russos. En general suposa una certa sorpresa, ja que la percepció de mercat era que Rússia estava fent tímids esforços per rebaixar la tensió (els mateixos separatistes ucraïnesos es queixaven de falta de suport de Rússia). Encara que l'impacte en el PIB de Rússia d'aquesta nova ronda de sancions és limitat (les empreses russes depenen més del finançament europeu), sí que suposa una altra topada que potencialment podria incidir negativament en la borsa russa i en els índexs europeus, encara que també és més difícil aïllar els factors darrere de la mala evolució recent de l'Eurostoxx, mentre el Dax alemany presenta una millor evolució relativa en la setmana. Esperem que el suport vingui de la macroeconomia i la campanya de resultats del segon trimestre.

Des del punt de vista econòmic a Europa, després de les decepcions de les últimes setmanes, aquesta serà especialment rellevant per la publicació dels PMI preliminars i l'IFO de juliol, que esperem que se situïn més en línia amb el consens i deixin de suposar un llast per a les borses europees a l'espera de les dades d'agost, on ja esperem que es reprenguin les sorpreses positives. Per al PMI cal esperar una certa estabilització, segons apunta el subíndex de comandes dels mesos anteriors i la recuperació de l'activitat per part de la Xina (Rússia continuarà sent un llast). A més, a França, el PMI hauria de començar a mostrar una certa recuperació. Amb tot, mantenim la nostra visió d'un PMI mitjà el 2014 de 53,5 davant del 53 actual i al 51,9 al juny, en línia amb el creixement esperat de l'1% del consens on ja no veiem riscos de revisions a la baixa.

L'IFO encara podria baixar fins a nivells de 109-108,7 (compatible amb un creixement interanual PIB del tercer trimestre a Alemanya de l'1,9% esperat pel consens) abans de començar a repuntar des de l'agost (ajudat per la recuperació de les comandes de fàbrica provinents de l'exterior) fins a nivells de 111 a final d'any.

Pel costat empresarial, als Estats Units ja han publicat el 10% de les companyies del S&P 500 amb una ràtio de sorpreses positives del 77,6% (davant del 73,3% de mitjana històrica). Hi destaca el sector financer (beneficis per acció creixent un 15,9% sobre l'esperat) i especialment els bancs d'inversió (Bank of America, 40,9%; JP Morgan, 21,7%; Goldman Sachs, 32,7 %, i Citigroup, 17,6%).

A Europa només ha publicat fins ara el 3% de les companyies de l'Eurostoxx amb una ràtio de sorpreses positives del 80% (davant del 53% de mitjana històrica). La campanya del segon trimestre del 2014 serà clau perquè comencin a revisar a l'alça el benefici per acció i confirmar el nostre escenari de majors pujades de borsa en el segon semestre de l'any.

Nicolás Fernández és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona