Economia

Neguit al sector dels cítrics per la crisi d'Agrofruit

L'empresa tortosina limita el deute a 27 milions d'euros i nega que s'hagi produït apropiació indeguda

L'exdirector general del grup declararà avui al jutjat imputat per un delicte societari

L'escorcoll policial i les detencions de dimecres a l'empresa citrícola Agrofruit, el principal exportador de les Terres de l'Ebre, han provocat neguit al sector. I és que la crisi d'Agrofruit ha esclatat en un moment clau de la campanya, ja que és al desembre quan els mercats exteriors reclamen més cítrics. “Hi ha intranquil·litat entre els pagesos, però s'està investigant un tema del passat que no ha d'afectar la collita”, va manifestar el responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos (UP), Carles Roig. També els responsables d'Agrofruit van llançar ahir un missatge de tranquil·litat als seus socis, uns 900 actualment, i van deixar clar que l'escorcoll policial no va implicar el bloqueig de camions carregats de cítrics. “La planta treballa amb total normalitat, rep les comandes dels productors i fa enviaments a l'exterior. Estem en un moment de màxima activitat”, va dir el president d'Agrofruit i Ebrefruit (empresa associada), Adolfo Algueró, un dels detinguts dimecres, que va quedar en llibertat hores després de declarar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra i que avui declararà davant del titular del jutjat número 2 de Tortosa.

També està prevista la declaració davant del jutge de l'exdirector general d'Agrofruit Xavier Guarner, després de passar dues nits a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tortosa. Guarner, que actualment és cap de producció i vendes de l'empresa citrícola, està imputat per delicte societari i administració deslleial. Pel que fa als altres dos detinguts, Ferran Ferrer i Agustí Forés, van quedar lliures dimecres mateix i avui declararan davant del jutge que instrueix el cas. “No hi ha cap membre del consell d'administració d'Agrofruit detingut”, va precisar l'advocat de l'empresa, Javier Faura.

Els responsables d'Agrofruit van reduir ahir el deute econòmic del grup a 27 milions d'euros, en lloc dels 50 milions que assenyalen fonts pròximes a la investigació. “L'administrador concursal ha xifrat un deute superior que inclou avals bancaris que no hem utilitzat”, va dir Faura, que sosté que la falta de liquiditat de l'empresa es va produir en no poder afrontar un pagament de 12 milions d'euros. Un bloqueig econòmic que va portar l'empresa a presentar concurs de creditors; amb tot, els directius asseguren que l'empresa és viable i que aviat firmaran un conveni amb els creditors. La previsió de la companyia és produir aquesta campanya uns 40 milions de quilos de cítrics, un 90% dels quals s'exportaran a Alemanya, Dinamarca, Àustria i els Països Baixos.

La situació econòmica de l'empresa també provoca retards de dos mesos en el pagament als treballadors, i, segons la UGT, no paga mitja hora diària als empleats.

LA XIFRA

0,8
milions
d'euros és el deute que té Agrofruit amb els productors, corresponents a la collita del 2012/2013.

“Ningú ha posat la mà al calaix”

La investigació judicial a Agrofruit arrenca per la denúncia d'un soci contra l'exdirector general Xavier Guarner fa poc més d'un any, denúncia a la qual posteriorment se'n van afegir d'altres d'exdirectius de l'empresa. “Fa un any el jutge ja va fer un requeriment d'informació i la hi vam facilitar”, va dir Faura, que no va donar més detalls perquè el jutge ha ordenat secret d'actuacions. Amb tot, va negar que s'hagi produït cap apropiació indeguda de 300.000 euros, informació que va transcendir durant l'escorcoll policial. “Abans del concurs de creditors hi havia mala gestió financera i errades comptables, però no hi ha constància que ningú hagi posat la mà al calaix”, va afirmar l'advocat.

Un dels denunciants i exmembre del consell d'administració, Agustí Vilar, va explicar en declaracions a l'ACN que l'exdirector general manipulava els comptes per ocultar el deute.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona