Economia

Protesta d'un centenar de citricultors a Alcanar

Reclamen ajudes urgents de les administracions per sortir de la crisi

Un centenar de citricultors van tallar ahir la TV-3321 a Alcanar, com ja van fer el 17 de gener a la carretera C-12 a Tortosa, per reclamar una ajuda de l'Estat per collir les clementines malmeses que queden als arbres, però també perquè el Ministeri d'Agricultura ampliï el contingent de tones de retirada de clementines per fer suc i es revisin els criteris de valoració de danys d'Agroseguro. El sindicat ha anunciat una nova assemblea sectorial pel dia 19 de febrer a Santa Bàrbara i una nova mobilització pel dia 26 a Tortosa.

Poc després de les onze del matí va començar la manifestació convocada per Unió de Pagesos, CCOO i la UGT. Un centenar de persones i una desena de tractors van marxar per la carretera TV-3321 fins a la rotonda d'entrada al municipi, on van abocar 2.000 quilos de mandarines per fer visible la seva queixa. Resulta que des d'abans de les festes de Nadal els citricultors estan alertant de la crisi que afecta el sector.

El coordinador d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó, va reconèixer que havien demanat a Madrid que s'ampliés el nombre de tones de retirada i que aquest els havia deixat “amb el cul a l'aire” perquè guardava aquesta quantitat per a altres contingències. Fins al 31 de desembre es van autoritzar 5.000 tones, i des de llavors s'ha insistit per aconseguir-ne 3.000 més, que no han estat acceptades.

D'altra banda, el coordinador es va referir al mòdul que demanen per poder tirar a terra i destruir la fruita malmesa que encara queda als arbres. Aproximadament es tracta del 70% de la collita, greument afectada per les condicions meteorològiques dels darrers mesos. En aquest sentit caldria que el ministeri demanés al Tribunal de la Competència europeu aquest mòdul d'uns quatre milions d'euros per poder realitzar aquesta tasca. La Generalitat va anunciar dissabte, després de la reunió de la taula dels cítrics, que aquesta setmana viatjaran a Madrid per mantenir una reunió amb el ministeri en aquesta línia. Montesó va reclamar que la Generalitat els doni suport, ja que els conflictes entre els dos governs “els acaben pagant els pagesos de les Terres de l'Ebre, i no s'hi val”, va etzibar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona