Economia

L’Estat injecta 3.750 milions per donar aire a l’automoció

El pla de rescat del sector preveu diverses línies d’ajut, algunes cofinançades amb fabricants, per renovar el parc de vehicles

També es finançaran inversions per als constructors, recerca i formació

En un acte celebrat a La Moncloa, i que pretenia tenir la màxima solemnitat possible en aquest context de nova normalitat on regnen les distàncies de seguretat i les mascaretes, l’executiu estatal va presentar ahir el seu pla integral per intentar rescatar l’automoció del pou en què es troba. La iniciativa, que serà aprovada avui pel Consell de Ministres, vol ser una teràpia de xoc per reanimar un sector clau que aporta el 10% del PIB espanyol i que ha patit una estocada duríssima per l’aturada de la producció i la caiguda de vendes arran de la pandèmia del coronavirus. Per aquest propòsit, el govern de Madrid preveu mobilitzar una ingent quantitat de recursos –fins a 3.750 milions d’euros– en els propers dos anys, i que incidiran sobre els diferents àmbits en què s’estructura aquesta activitat econòmica que representa el 9% de la població ocupada estatal.

A banda del president Pedro Sánchez, en l’acte d’ahir hi van participar representants d’associacions empresarials i sindicals. Un gest d’unitat al voltant d’un projecte que, en primera instància, vol incentivar la renovació del parc automobilístic. I, per fer-ho, es plantegen diferents línies d’ajut públic. Una primera és de 100 milions d’euros per a l’adquisició específica d’un vehicle elèctric. A això cal sumar-hi 250 milions més aportats per l’Estat, i una suma equivalent a càrrec dels fabricants, destinada als ciutadans que vulguin canviar-se el turisme, furgoneta o equivalent per un altre model “més net”, independentment del seu tipus de propulsió. Això sí, haurà de tenir les etiquetes energètiques A o B i un nivell d’emissions inferior a 120 gCO2/km. El preu dels cotxes que s’acullin a aquests pla no podrà ser de més de 35.000 euros, i de 45.000 si són per a persones amb mobilitat reduïda. Cadascun dels vehicles que siguin substituïts, i tingui més de deu anys, serà desballestat. Per tancar el cercle, s’habilitaran 200 milions més perquè les administracions puguin actualitzar la seva flota mòbil per una de més sostenible.

La part més onerosa –fins a 2.690 milions d’euros– de la injecció del programa es canalitzarà cap a inversions per millorar la competitivitat de les empreses de fabricants. Això vol dir, entre altres coses, ajuts perquè els fabricants es preparin per produir nous models elèctrics o d’hidrogen. Aquí també s’hi inclou una partida de 500 milions en crèdits avalats per l’ICO per finançar la compra de vehicles destinats a usos comercials i industrials. Afavorir la recerca i la innovació en el sector (415 milions), a través, per exemple, de l’ús de la tecnologia 5G o millorar la formació (95 milions) són altres de les potes que sustenten el pla governamental.

I en aquest context, en què l’automoció busca un sortida de futur, el tancament de Nissan continua sent un element central de debat. I, sobre això, el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, va exigir ahir a les administracions un pla industrial per a les empreses proveïdores i de subcontractes de la multinacional, després de reunir-se amb una delegació d’aquestes.

LES FRASES

L’automoció és un pilar estratègic per a l’Estat espanyol, i aquest govern no la deixarà enrere
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
Els fabricants de vehicles estem a l’Estat i hi volem continuar estant
José Vicente de los Mozos
president de l’Associació espanyola de fabricants

900 euros a tots els treballadors de residències

El govern rectifica i concedirà una paga de 900 euros a tots els treballadors de residències de gent gran i de persones amb discapacitat que hagin realitzat atenció directa durant la pandèmia.

Ja es fan PCR a un 90% dels casos sospitosos

El director del Centre d’Emergències del ministeri, Fernando Simón, va explicar ahir que el serveis de detecció i vigilància de la Covid-19 estan funcionant bé en aquesta fase de l’epidèmia, ja que les proves PCR a casos sospitosos arriben a un 90%. A més, també s’ha detectat que un 40% dels casos que es detecten són asimptomàtics. “Detectem més i millor”, assegurava ahir Simón.

Rècord de vendes de la furgoneta elèctrica a Nissan

Nissan bat la xifra rècord de vendes a l’Estat de la furgoneta elèctrica e-NV200 que es produeix a la Zona Franca de Barcelona, amb 681 unitats durant l’any passat, 200 més que el 2018.

Ajut als joves des del Consell per la República

El Fons d’Acció Social Republicana que va posar en marxa el Consell per la República està repartint 125 ordinadors i unes 3.000 mascaretes entre diferents centres de menors del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA