Economia

Brussel·les vol rearmar-se per frenar l’expansió xinesa

La CE reclama poders per vetar compres d’empreses per part de companyies estrangeres fortament subvencionades

El club europeu tem que el règim xinès s’aprofiti de la seva debilitat econòmica durant la pandèmia

L’executiu europeu està decidit a parar els peus als inversors xinesos que veuen en la pandèmia una oportunitat d’or per guanyar terreny en el lucratiu mercat europeu. Fa temps que Brussel·les desconfia dels diners que arriben de l’Orient Llunyà en maletes d’empresaris controlats pel règim de Xi Jingping, però ara que el seu teixit empresarial està en estat crític ha decidit fer un pas endavant decisiu per protegir-lo.

Poques setmanes després d’anunciar una revisió de les relacions amb la Xina, la Comissió Europea (CE) va presentar ahir una proposta amb què pretén contenir la seva influència econòmica al Vell Continent a través d’un control més gran de les inversions estrangeres. En concret, planeja crear un mecanisme per vigilar les inversions i la compra d’empreses de la Unió Europea per part de companyies estrangeres fortament subvencionades, com ara les xineses.

“Ens calen instruments adequats per assegurar que els subsidis estrangers no distorsionen el nostre mercat, tal com ja fem amb els subsidis nacionals”, va defensar ahir l’eurocomissària de la Competència, Margrethe Vestager. Així, consideren que la vigilància actual no és prou efectiva per retenir el poder empresarial europeu en el món posterior al Covid-19. Una preocupació que, de fet, també existeix en l’àmbit intern, ara que Alemanya ha tret l’artilleria pesant per salvar la seva economia.

Si bé Brussel·les negava ahir insistentment que el pla tingui la Xina en el punt de mira, en els últims mesos els líders europeus no han parat de mostrar la seva inquietud per l’entrada de capital xinès en un moment de debilitat com el de la crisi de la Covid-19. “Aquestes eines són per a tothom, no estem pensant en cap país en concret”, assegurava ahir Vestager.

Sota la lupa

Encara que la Unió Europea desconfiï més de les xineses, sí que és cert que haurà d’aplicar les mateixes regles a totes les empreses (o almenys justificar bé les seves decisions). Això vol dir que des dels Estats Units o, fins i tot, el Regne Unit es miraran amb lupa aquestes noves exigències que ara estudia imposar el club europeu.

Més poders

Per frenar l’expansió de companyies amb grans subsidis estatals, l’executiu europeu reclama més poders per controlar l’entrada de diners a Europa. Així, la Comissió Europea vol ser capaç de bloquejar les operacions d’una companyia estrangera en inversions influents i compres d’empreses de la UE quan consideri que s’aprofiten de la seva posició avantatjosa creada per ajudes públiques. Una autoritat de supervisió, sigui d’un estat o de la mateixa UE, hauria d’obrir primer una investigació quan hi hagi indicis que una empresa europea s’està beneficiant de subvencions estrangeres i distorsionant la competició al mercat. Tot i això, Brussel·les pot ser menys restrictiva quan consideri que hi ha un interès per a la UE en aquestes inversions. Un poder de discreció que podria generar controvèrsia.

Tot plegat només és la llavor d’un enfocament econòmic més proteccionista que s’haurà de concretar en els pròxims mesos i que podria trigar més d’un any a materialitzar-se. Ara aquesta proposta de la CE estarà en consulta pública fins al 23 de setembre. Un cop es conclogui, l’executiu europeu llavors formularà una proposta legislativa sobre aquesta qüestió l’any que ve i llavors hauria d’obtenir l’aval dels estats per fer-se efectiva.

Un mercat afeblit per la Covid-19

La paralització de l’activitat pels confinaments ha deixat moltes companyies, sobretot en sectors com el transport o el turisme, a la corda fluixa i amb la incertesa sobre com es reactivaran en els pròxims mesos. Una debilitat que preocupa molt el club europeu, no només pel futur de l’economia, sinó també per la seva posició geopolítica en un món inestable.

Seguint una certa tendència de replegament i proteccionisme a nivell internacional, Brussel·les s’apunta a la tendència i prepara barreres a la inversió estrangera al·legant falta de competició justa. Tanmateix, la Comissió Europea no ha aportat proves d’aquesta suposada allau de compres d’empreses europees des de fora de la UE. “L’impacte de la pandèmia de Covid-19 en els nivells i orígens de la inversió estrangera encara s’haurà de veure”, s’admet en el document que exposa la proposta per impedir grans inversions de companyies fortament subvencionades. Entre els sectors europeus més liberals hi ha reticències a aquesta iniciativa i es veu amb preocupació que pugui dificultar la inversió estrangera en un moment en què Europa necessita diners per refer-se del virus. D’altres temen que empitjori les ja de si mateixes complicades relacions amb els EUA de Donald Trump o el Regne Unit de Boris Johnson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia