Economia

Aragonès xifra en 1.700 milions d’euros els fons mobilitzats fins ara per a la reactivació econòmica i social

El vicepresident explica que la CORECO ha impulsat 185 mesures, el 85% destinades a enfortir el teixit empresarial

Subratlla que aquest “pla de xoc” és un primer pas i cal “avançar molt més”

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que el govern ha mobilitzat fins ara 1.700 milions d’euros en mesures per promoure la reactivació econòmica i social. Es tracta de 185 iniciatives fetes en el marc de la CORECO, l’òrgan creat per l’executiu per donar resposta als reptes econòmics i socials derivats de la crisi del coronavirus.

Aragonès ha explicat que el 85% de les mesures estan destinades a enfortir el teixit empresarial, amb un 82% d’aquestes destinades a les petites i mitjanes empreses. El vicepresident ha recordat, però, que aquest “pla de xoc” és només un primer pas i que cal “avançar molt més” de cara al setembre. “És imprescindible que hi hagi recursos per fer les mesures”, ha dit.

En aquest sentit, ha recordat que Catalunya ha de rebre aquest any 3.200 milions d’euros del fons Covid de l’Estat, i ha exigit que l’objectiu del dèficit s’augmenti a l’1%, ja que per ara encara es manté al 0%. A més, ha insistit que a Catalunya li pertoquen 30.000 milions d’euros de la part dels diners del fons de recuperació europeu que rebi Espanya. El vicepresident ha demanat a la resta de grups compromís per defensar els interessos de Catalunya i aconseguir aquests recursos per poder impulsar a la tardor més mesures.

El gruix dels diners mobilitzats citats pel vicepresident són els 1.080 milions d’euros en préstecs i Avals de l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis. Aragonès ha dit que fins ara s’han pogut formalitzar 1.000 operacions i que n’hi ha 750 més en estudi. “Algú dirà que són poques, però qui ha aconseguit salvar l’empresa gràcies a aquests diners avalats al 100% per la Generalitat considerarà que és important”, ha defensat.

El vicepresident ha dit que les mesures fiscals impulsades pel govern, com els ajornaments d’impostos i taxes, han permès una liquiditat de 144 milions d’euros. També ha recordat els 59 milions d’euros en el pla de xoc de polítiques actives d’ocupació, 5 milions per al sector vitivinícola, 4 milions d’euros per al Banc dels Aliments per la compra de productes locals, 3 milions d’euros per al sector pesquer, 3 milions per empresaris de turisme, 7 per al sector de transport i logística, 7 per al lleure educatiu, 5 per als professionals de cultura, i gairebé 5 més per ajudar a les persones en situacions d’irregularitat administrativa. Entre les mesures també s’ha impulsat un augment en 2,9 milions de les polítiques de lluita contra la violència masclista, o d’altres per energia verda (138 milions), esports o mesures per reduir la carbonització.

Aragonès ha constatat que els plans de reactivació sí que tenen ideologia i ha subratllat que en cap cas es pot apostar de nou per les polítiques de l’anterior crisi, basades en l’austeritat i les retallades. “Les administracions públiques han d’estar a l’ofensiva per liderar la recuperació econòmica i social”, ha dit, per evitar augments de desigualtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA