Economia

Porta oberta a més reclamacions per les clàusules sòl

El Tribunal de Justícia Europeu renya els bancs perquè obstaculitzen les denúncies dels seus clients als tribunals

La justícia europea para els peus als bancs en el seu intent d’esquivar el retorn de diners per les clàusules sòl i obre encara més la porta a les reclamacions dels afectats. Una altra vegada el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha frenat les pràctiques abusives de les entitats financeres amb les hipoteques, ara impedint que boicotegin els recursos judicials dels clients pels límits mínims abusius d’interessos que tenien els seus contractes.

Quan el 2016 l’alt tribunal europeu, portant la contrària al Tribunal Suprem, va obligar els bancs a tornar tot el que havien cobrat de més amb aquests interessos excessius, els bancs es van espavilar a renegociar les hipoteques rebaixant les clàusules sòl a canvi d’obligar els deutors a renunciar a portar el cas als tribunals. Amb aquesta oferta, els afectats perdien el dret a recuperar els diners perduts per la llarga i costosa via judicial millorant a curt termini les condicions de la seva hipoteca.

El cas d’una clienta d’Ibercaja disconforme amb la fórmula, coneguda com a “pacte novatori”, va arribar a mans del tribunal de la UE amb seu a Luxemburg, que ahir va desmuntar part d’aquesta tàctica de la banca per defugir el retorn de milions d’euros que es van embutxacar indegudament durant l’època de la bombolla immobiliària.

Si bé el TJUE va donar via lliure a entitats i consumidors per fer aquests pactes en un àmbit individual sempre que s’informi bé del que impliquen, en cap cas permet que es perdi el dret a recórrer en última instància a la justícia. Els magistrats europeus consideren ara que aquestes clàusules judicials també són potencialment “abusives”, especialment si els consumidors no són conscients del que comporten. De fet, per ells els clients realment no poden arribar a entendre les conseqüències que podria tenir en el futur renunciar a la tutela judicial.

Més demandes

L’enèsima sentència de la justícia europea sobre la xacra de les clàusules hipotecàries abusives obre la porta a una nova onada de reclamacions contra la banca. Mig milió de persones a l’Estat espanyol que haurien perdut uns 20.000 euros de mitjana per aquestes pràctiques es podrien beneficiar de la decisió europea, segons l’Associació d’Usuaris Financers Asufin.

Per altra banda, el Tribunal Suprem ha donat la raó a un client d’un banc que reclamava l’anul·lació del 20% d’interessos de demora en un contracte hipotecari que incloïa una altra clàusula sòl.

LA FRASE

Una finestra més per reclamar si un banc no va informar dels diners als quals s’estava renunciant
Patrícia Suárez
PRESIDENTA D’ASUFIN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA