Economia

CaixaBank mantindrà part de la seu operativa a Barcelona

Tindrà el 74,2% de la nova entitat, i Bankia, en què el FROB espanyol és majoritari, el 25,8% restant

Els directius descarten “ingerències polítiques” i no concreten quina part de l’estructura es queda

La nova entitat resultant de la fusió per absorció de Bankia per part de CaixaBank mantindrà el nom de l’antiga entitat catalana, però la seva seu social se situarà a València i la seu operativa es repartirà entre Barcelona i Madrid, segons van explicar ahir en roda de premsa (també des de València) els principals responsables de l’operació. CaixaBank tindrà el 74,2% del nou grup i Bankia, el 25,8% restant.

“Que CaixaBank sigui més forta és bo per a Espanya, però també per a Catalunya”, va assegurar Gonzalo Gortázar, actual conseller delegat de CaixaBank, que mantindrà el càrrec després de la fusió, prevista per a finals del mes de març. “CaixaBank sempre ha tingut vocació de servei a Espanya i a Catalunya. No cal preocupar-se, ben al contrari”, va assegurar, i hi va afegir que, si guanyen dimensió, seran “més competitius” per als seus clients a Catalunya.

Malgrat voler mantenir un peu aferrat a Catalunya, ahir ni Gonzalo Gortázar ni José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, van concretar quines funcions assumirà cadascuna de les seus.

L’acord de fusió per absorció consisteix en una equació de bescanvi de 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia, i inclou una prima del 20% sobre l’equació de bescanvi a tancament del 3 de setembre. Està previst que la nova entitat, que mantindrà la marca CaixaBank, esdevingui el primer banc a Espanya, amb més de 20 milions de clients, una quota de mercat en crèdits i dipòsits del 25% i el 24%, respectivament, i presència geogràfica arreu.

El nou banc vol estalviar 770 milions d’euros anuals a partir del 2023, tot i que haurà de reestructurar-se i, probablement, tancar i retallar una plantilla que supera els 51.000 treballadors.

En el nou grup, l’Estat espanyol, accionista majoritari a Bankia des del rescat de més de 22.400 milions d’euros, passarà a tenir el 16% de l’accionariat, una participació valorada en uns 2.700 milions d’euros, tot i que la Fundació Bancària La Caixa es mantindrà com el principal accionista, amb prop del 30% del capital. La fusió valora Bankia en 4.300 milions, i això suposa uns 2.700 milions per a la participació en mans de l’Estat, una suma allunyada dels diners injectats.

El grup descartava ahir qualsevol ingerència política. Així mateix, Gonzalo Gortázar considerava que la presència de l’Estat, amb un representant en el consell d’administració, és una responsabilitat addicional per fer-ho “de la millor manera possible” i que es pugui recuperar la màxima inversió, segons Efe.

“Néixer amb força, solvència i bona qualitat creditícia ens dona marge no només per aconseguir bons resultats, sinó per ajudar la societat en un moment com el que estem vivint”, va assegurar Gortázar, i va assenyalar que la liquiditat de les dues entitats sumarà 128.000 milions d’euros. Els costos de reestructuració, però, també pujaran fins als 2.500 milions d’euros, inclosos els costos de retallar la plantilla. Tant Gortázar com Goirigolzarri insisteixen que la culminació de la fusió no es produirà fins d’aquí a almenys mig any, durant el primer trimestre del 2021, quan els organismes reguladors de la competència, el Banc d’Espanya i el govern espanyol hi donin el vistiplau i quan els consells d’administració aprovin els informes de fusió i celebrin les respectives juntes generals d’accionistes, recull l’ACN. Mentrestant, les dues entitats funcionaran de manera independent sota els seus òrgans de govern, fins i tot competint en el mercat, va recordar Gortázar.

“La fusió ens permetrà afrontar els desafiaments dels pròxims 10 anys amb més escala, més fortalesa financera i més rendibilitat, cosa que es traduirà en més valor per als nostres accionistes, en més oportunitats per als nostres empleats, en un millor servei als nostres clients i en una capacitat més gran per donar suport a la recuperació econòmica a Espanya”, argumentava el conseller delegat del banc català.

El consell d’administració de la nova entitat estarà format per quinze membres, dels quals cinc seran dones i un 60% seran consellers independents.

Néixer amb força i solvència ens dona marge per ajudar la societat en el moment que vivim
Gonzalo Gortázar
CONSELLER DELEGAT DE CAIXABANK

LES FRASES

En aquest moment, és més necessari que mai crear entitats amb dimensió crítica
José Ignacio Goirigolzarri
PRESIDENT DE BANKIA

Prejubilacions i sortides pactades de 7.500 empleats

Les associacions Facua i Adicae es van pronunciar ahir en contra de la fusió entre els dos bancs, ja que entenen que perjudicarà clients i treballadors. Facua considera que tots els consumidors sortiran perjudicats de la compra de Bankia per part de CaixaBank. “Aquesta compra suposarà la creació d’un banc líder en abusos als usuaris, en comissions desproporcionades, en tancament d’oficines i en retallades d’ocupació”, va dir el secretari general de Facua, Rubén Sánchez. Adicae també es va mostrar decebuda i va demanar la protecció dels drets dels clients i petits accionistes. D’altra banda, els sindicats es mostraven ferms en la proposta de defensar al màxim els interessos dels treballadors. L’ajustament de plantilla, un factor bàsic del pla de retallada de costos, podria suposar la sortida d’uns 7.500 treballadors en conjunt, segons càlculs del sector, diu Efe.

CaixaBank i Bankia sumen juntes ara una mica més de 51.000 empleats, 35.500 de la primera entitat i 15.800 de la segona.

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), l’exministre espanyol del PP Luis de Guindos, va assenyalar ahir en una jornada organitzada a Barcelona per la patronal Foment del Treball que al sistema bancari li cal “reduir costos, millorar eficiència i eliminar excés de capacitat” i que la consolidació és una “palanca útil per dur a terme els ajustaments necessaris” en el sistema bancari europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia