Economia

El setembre dona aire a un atur encara disparat

La xifra de desocupats cau en 2.441 persones, però encara supera en un 28,3% la del mateix mes del 2019

La tímida millora de les dades de l’atur registrat al setembre ha fet remuntar una mica la situació de l’ocupació a Catalunya, per bé que les dades continuen impactades pels efectes de la pandèmia. Segons el Ministeri de Treball, la xifra d’aturats a Catalunya va caure al setembre en 2.441 persones fins a un cens total de persones sense feina de 478.201, una quantitat que, malauradament, encara és un 28,3% superior a la de fa un any, amb 105.578 desocupats més en termes absoluts. Això, sense tenir en compte els treballadors que estan subjectes a un expedient de regulació temporal d’ocupació, que encara són 146.559, en suspensió total o parcial.

Les dades de l’afiliació a la Seguretat Social revelen que el mes passat es van crear a Catalunya més d’11.100 llocs de treball, de manera que actualment hi ha 3.352.732 afiliats. Tot i això, en comparació amb el 2019, la xifra ha baixat en 107.197 persones, un 3,1% menys.

Si bé per sectors l’ocupació va presentar una evolució positiva en tots menys en l’agricultura, en el cas de les demarcacions l’evolució va ser ben diferent: Barcelona va ser l’única que va presentar un progrés positiu, amb 6.443 aturats menys, mentre que tant Girona, com Tarragona i Lleida van presentar increments en la desocupació superior a les mil persones en tots tres casos.

Des de la Generalitat es van mostrar molt prudents davant les xifres. El secretari de Treball, Josep Ginesta, va qualificar el balanç del setembre de “miratge” de recuperació després d’un estiu molt dolent en què el mercat laboral ha estat “adormit”. El secretari de Treball va subratllar que des de l’inici de la crisi sanitària s’han perdut 101.400 llocs de treball i que els ERTO tenen “un futur incert”. Per la seva banda, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, va indicar que si es manté el control del virus, “hi haurà més oportunitats” per remuntar el mercat laboral i l’economia.

Acciona ja ha acomiadat els 500 empleats

Més de 200 treballadors d’Acciona, principal subcontractada de Nissan, es van concentrar ahir davant del Departament de Treball per denunciar l’acomiadament de la plantilla de 500 persones amb la indemnització mínima, ja que el període de consultes de l’ERO va acabar sense acord. Només part de la plantilla subscrivia la protesta, convocada pel Col·lectiu Ronda, després de retirar la confiança al comitè d’empresa en nom de 320 empleats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia