Economia

Un total de 5.888 empreses culturals i 52.997 empleats es van acollir als ERTO en el primer semestre del 2020

Els sectors editorial, discogràfic i dels videojocs van registrar una tendència a l’alça el 2019

Un total de 5.888 empreses culturals i 52.997 empleats es van acollir als ERTO en el primer semestre del 2020, segons dades recollides pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), que ha lliurat aquest dimarts al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, l’ ’Informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts 2019’.

L’estudi assenyala que els sectors editorial, discogràfic i dels videojocs van registrar una tendència a l’alça el 2019, mentre la quota de pantalla del cinema català va patir una “acusada caiguda”. Es tracta d’una radiografia del sector just abans de la pandèmia que amplia la seva mirada amb la incorporació de vint-i-tres experts i set periodistes.

Per a la presidenta del Conca, Vinyet Panyella, el resultat d’aquestes investigacions és una radiografia amb característiques “diferents” respecte als documents anteriors. Ha detallat que la fotografia és diversa: d’“inici de represa i d’un estancament que a principi de 2020 el que fa, arran de la pandèmia, és caure en picat, el que afegeix “precarietat sobre precarietat”.

Per a fer una prospecció del primer semestre del 2020, el CoNCA ha realitzat un seguiment dels sectors durant el 2020 i treballa en una valoració de l’impacte final de la Covid-19. A inicis del primer confinament, un total de 4.816 empreses culturals van acollir-se a la situació d’ERTO amb un total de 43.927 empleats afectats. A inicis de juliol aquestes xifres havien augmentat considerablement, fins a arribar a 5.888 empreses i 52.997 empleats en situació d’ERTO. Aquesta dada indica que un cop acabat el confinament el sector cultural continua tenint “dificultats extremes” per aconseguir la normalitat.

Segons el Departament de Cultura, les empreses culturals durant el mes de gener del 2020 van aconseguir una facturació de 45 milions d’euros en un “inici d’any espectacular” que superava la mitjana mensual, la qual se situava entre 37-40 milions de facturació.

Després del primer confinament, aquesta xifra va caure en picat fins als 8 milions d’euros en el moment “més crític”, el mes d’abril. A finals de juliol (la darrera dada facilitada pel departament en el moment de tancament de l’informe) la facturació de les indústries culturals s’havia recuperat lentament fins a arribar als 25,4 milions, una xifra “encara molt llunyana” de la mitjana mensual de facturació d’aquest sector.

Una de les conseqüències d’aquesta caiguda és la davallada de les afiliacions a la Seguretat Social: el mes de juny del 2020, les empreses culturals van perdre un 8,7% d’afiliats respecte del desembre de 2019, davant el 3,6 % de pèrdua d’afiliats del total empresarial de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona