Economia

Un 20% de les agències de viatges gironines han tancat

El sector calcula que aquest any ha perdut un 90% de les vendes

Un 30% de les agències encara no han reprès l’activitat des del març passat

El sector és pessimista amb vista al pont de la Puríssima i Nadal

L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave) calcula que un 20% de les agències de viatges de les comarques gironines han tancat definitivament, els propers mesos “podrien ser moltes més” a causa de la pandèmia i un 30% encara no han pogut tornar a l’activitat des del confinament del mes de març. Tot i que no hi ha dades per demarcacions, l’associació calcula que a les comarques gironines el 2019 hi havia unes 260 agències en funcionament i que a 30 de setembre d’aquest any hi havia donats d’alta un total de 423 assalariats dels quals “actualment un 55% de les plantilles de les agències estan fent teletreball” i la resta són a l’ERTO.

Les agències de viatges, igual que totes empreses relacionades amb el sector turístic, s’han vist molt perjudicades pels protocols i restriccions adoptats pels governs per intentar aturar la Covid. Segons una enquesta realitzada per l’Acave les agències de viatges emissores (les que venen viatges a l’estranger) han perdut aquest any un 90% de les vendes respecte al 2019. El 10% restant són les vendes que es van fer al gener i febrer, quan, tot i ser temporada baixa, es va treballar amb normalitat i algun viatge de proximitat que es va poder programar entre el juny i el juliol. Pel que fa a agències receptives (les que porten turistes a Catalunya o a l’Estat espanyol) la baixada de vendes és, ara per ara, del 85%.

Però que no hagin fet caixa no vol dir que les agències de viatges no hagin treballat. Tot al contrari, perquè des del moment que es va tenir coneixement de la pandèmia i que des de l’Estat espanyol es va decretar el confinament, les agències han treballat i molt i a “cost zero”. “Des del març hem hagut d’assessorar i ajudar moltíssima gent, tant clients com no clients que la pandèmia va enganxar fora de Catalunya i que havien de tornar sí o sí”, explica Mònica Puig, directora de l’agència de Viatges Ter de Girona i vicepresidenta d’Acave. Però és que a partir del moment que va començar la temporada turística, 24 països del món van posar restriccions, amb “l’alarmisme i la mala gestió de la informació” també van començar les cancel·lacions dels clients que havien fet reserves anticipadament “i gestionar tot això va ser una feina titànica per a les agències”.

El president de l’Acave, Martí Serrate, explica que a banda de la feina de cancel·lar viatges es troben que molts proveïdors i sobretot les companyies aèries “no han respost amb els reemborsaments i són les agències qui han de respondre davant del consumidor”. “Estem batallant amb l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) que depèn del Ministeri de Transports perquè tornin els diners. Fins ara hem denunciat 39 companyies aèries i la resposta és summament lenta”, explica Serrate.

El sector ha detectat que la Covid ha portat un canvi d’hàbits en el consumidor, que demana “seguretat, confiança i que hi hagi garanties sanitàries”. Tampoc està disposat a viure aglomeracions. Això vol dir que a partir d’ara es faran més viatges personalitzats. A més, segons Serrate, molt client de renda mitjana que es dedicava a viatjar ara es veu perjudicat per la situació econòmica i els pressupostos per viatjar ara seran inferiors. Això farà, segons Serrate, que es reactivi el turisme nacional i estatal que ja funcionava però que hi ha molta gent que ho ha descobert ara gràcies a webinars i campanyes que hem fet. El president de l’Acave creu també que la relació de les agències amb els clients, a partir d’ara, serà molt digitalitzada i les assegurances de viatge seran bàsiques.

De cara al pont de la Puríssima i les vacances de Nadal, Martí Serrate és molt pessimista. Malgrat que les estacions d’esquí estan preparades i la meteorologia és favorable i sembla que hi haurà neu, amb “les restriccions que ens posen els governs –amb qui estan negociant– i la por que han posat a la gent per viatjar ens ho fa tot molt complicat”.

LA XIFRA

260
agències
són les que l’associació Acave calcula que hi ha aproximadament a les comarques gironines

Vacuna de Covid per poder viatjar

El president de l’Acave, Martí Serrate, creu que igual com passa ara amb molts països que demanen un passaport digital que acrediti una sèrie de vacunes com ara la de la febre groga, la majoria de països acabarà exigint un certificat de la vacuna de Covid. “Aquesta és una pandèmia mundial i és lògic que quan la vacuna funcioni tots els països l’acabin exigint si vols entrar al seu país”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres a la Zona Franca

barcelona
economia

Acord per reactivar l’antiga Nissan tres anys després del tancament

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA