Economia

El Banc d’Espanya calcula que entre un 6 i un 10% de les empreses de l’Estat seran inviables per l’impacte de la crisi

El regulador alerta que el 40% de les companyies tenen una pressió financera elevada, 27 punts per sobre de l’any passat

El Banc d’Espanya calcula que entre un 6 i un 10% de les empreses de l’Estat seran inviables per l’impacte de la crisi de la Covid-19, segons dues simulacions publicada aquest dimarts, una més optimista, que considera que la Covid-19 no afectarà de forma permanent els comptes de les empreses i una altra de més pessimista que preveu que sí que tingui un dany persistent en els resultats a llarg termini.

L’informe ‘L’impacte de la crisi de la Covid-19 sobre la situació financera de les empreses no financeres el 2020’ també assenyala que el percentatge de companyies amb una pressió financera elevada s’ha disparat 27 punts percentuals entre el 2019 i el 2020, fins a situar-se en el 40% del total, davant del 15% de fa un any.

Aquest percentatge arriba al 70% en el cas de l’hostaleria i supera el 60% de les companyies del sector de vehicles de motor.

L’organisme presidit per Pablo Hernández de Cos recorda que hi ha empreses amb una pressió financera elevada i que els seus resultats corrents són insuficients per cobrir les despeses financeres. Segons Hernández, aquestes companyies s’enfronten a problemes de liquiditat, però no són “necessàriament insolvents”. L’ens classifica com a insolvents aquelles companyies amb un volum de deute net que supera en més de 12 vegades els resultats esperats a llarg termini. I dins de la classificació d’insolvents hi ha les empreses inviables, que són les que no poden cobrir les despeses d’explotació amb els seus ingressos a llarg termini.

El supervisor calcula que, en el millor dels casos, la proporció d’empreses insolvents s’incrementaria quatre punts fins a situar-se prop del 15% aquest any. En canvi, en la simulació pessimista, el Banc d’Espanya preveu que els efectes negatius de la pandèmia siguin permanents en el resultat de les empreses i les companyies insolvents pujarien més de 8 punts, acostant-se al 20%.

El regulador assegura que les mesures de contenció de la pandèmia van provocar una caiguda brusca de l’activitat de les empreses, que es va traduir en una disminució “sense precedents” dels excedents ordinaris.

Així, durant els tres primers trimestres de l’any, el Valor Afegit Brut (VAB) es va reduir un 22,5% en comparació amb l’any passat en les empreses CBT, un índex format per 900 companyies de gran dimensió. En aquest mateix grup, les despeses de personal van caure un 4,9% i la caiguda de l’ocupació es va concentrar fonamentalment en el col·lectiu de treballadors temporals, amb una reducció del 19,%. A més, el percentatge d’empreses que van destruir ocupació es va elevar fins a 14 punts en comparació amb l’any passat, i es va situar en el 50,6%.

D’altra banda, l’anàlisi del Banc d’Espanya revela que el retrocés de la rendibilitat de les empreses hauria sigut especialment intens en el segment de pimes, sobretot en els sectors d’hostaleria, restauració, oci i vehicles de motor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia