Economia

Ànims d’altes temperatures

Indignació dels professionals de l’hostaleria ceretans i ripollesos per l’anunci del tancament quan ja tenien les neveres plenes

Diuen que els han utilitzat

Els termòmetres a Cerdanya i al Ripollès solen vorejar mínimes de zero graus o per sota de la ratlla de la congelació. Si un termòmetre servís per mesurar el grau d’indignació dels professionals de l’hostaleria, sobretot, i dels veïns d’aquestes comarques pirinenques, se situaria a la graduació màxima. Les pancartes amb què ahir part d’aquest professionals es van manifestar al davant de l’ajuntament de Puigcerdà picant cassoles i reclamant la presència de l’alcalde resumeixen perfectament com se senten: “Fora il·lusió, Nadal i reserves i vosaltres foteu el que us dona la gana”, s’hi llegia.

Tots, sense cap excepció, es van manifestar comprensius amb la situació pandèmica que viu el país i veien necessari aplicar mesures. No entenien, no obstant això, que les més restrictives els afectessin només a ells, ni encara menys la precipitació amb què es va anunciar el tancament perimetral. “Amb les mesures dictades fa una setmana, vam anar retallant previsions i perdent reserves i ara, de cop, ens fan tancar”, va indicar Jordina Baró, del restaurant La Borda del Ceretà. I el propietari de l’hotel Sant Antoni de Ribes de Freser, Miquel Vilarroya, va queixar-se perquè l’avís els va arribar amb les neveres plenes. “Si congelo una llagosta i la serveixo al febrer, perd més de la meitat de la qualitat”, va lamentar, tot afegint-hi que es veuen abocats a cuinar part del menjar, a congelar-ne una altra part i una altra a llençar-la. Al seu costat i en un menjador completament buit, una de les altres responsables de l’hotel va explicar gràficament la situació. “Abans-d’ahir a les set de la tarda estava tan contenta per les reserves que rebíem... I encara no dues hores després ens trucaven per anul·lar-les”, va lamentar.

Tots els consultats van coincidir a assenyalar la mala gestió de les administracions. Josep Barberan, un comerciant de Puigcerdà, va afirmar que entendria en tot cas que s’haguessin tancat totes les comarques. “És un tema polític, una manera de limitar la mobilitat. Sembla que han fet càlculs i a Cerdanya perden només 20.000 vots”, va dir, amb una evident resignació. A més, va alertar que hi ha molts negocis ceretans prop de la fallida. El propietari del restaurant Can Ventura de Llívia, Jordi Pous, va qualificar de molt cínica la decisió de perimetrar la comarca poques hores abans d’iniciar la temporada alta a Cerdanya. Pous va remarcar que acaben de perdre el 80% dels ingressos comptant des del maig i que ara perden les reserves i els clients de Nadal, Cap d’Any i Reis. En el seu cas, cinc dels treballadors que havia contractat fa pocs dies no tenen accés a un ERTO. De fet, és una queixa que es repetia.

Els responsables de negocis relacionats amb les activitats d’oci van sostenir les mateixes queixes. Les estacions d’esquí obriran, tot i que només per als residents, i amb una allau de forfets anul·lats. I si els professionals no entenen el confinament perimetral, els veïns, tampoc. Ho resumia la Raquel de Pardines, on tot i ser només 15 veïns i cap positiu, no podran passar Nadal amb els avis, que viuen a pocs quilòmetres però a la comarca veïna d’Osona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia