La Borsa
Més valors
Economia

Acord per ampliar els ERTO i les prestacions dels autònoms

Se simplifiquen els tràmits i es manté la clàusula que prohibeix a les empreses d’acomiadar en 6 mesos

La pròrroga dels expedients de regulació temporal fins al 31 de maig tindrà un cost de més de 5.000 milions d’euros

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el de Seguretat Social, José Luis Escrivá, han presentat aquest dimarts l’acord assolit amb els agents socials per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 31 de maig, una mesura que, segons el govern espanyol, tindrà un cost de més de 5.000 milions d’euros per a les arques públiques. La nova moratòria dels ERTO manté la clàusula que prohibeix a les empreses d’acomiadar en 6 mesos i simplifica diversos tràmits: pròrroga automàtica i més facilitats per passar d’un ERTO per força major a un per impediment d’activitat.

En una roda de premsa aquesta tarda, els dos ministres han explicat que l’acord manté l’actual sistema de protecció (ERTO de força major per a sectors ultraprotegits i la seva cadena de valor, ERTO d’impediment, ERTO de limitació i ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció) i l’estén quatre mesos més.

Díaz ha destacat que l’acord també manté els nivells de protecció social i permet l’accés a la prestació sense període de carència, conservant la base reguladora per al càlcul de la prestació en el 70% i prorrogant l’ajut per als fixes discontinus.

A més, ha assegurat que es mantenen de manera literal totes les garanties, entre elles la prohibició d’acomiadar per causa Covid i la de no poder repartir dividends ni operar en paradisos fiscals a aquelles empreses que s’acullen als expedients.

També es manté la clàusula de manteniment del lloc de treball, que era un dels esculls de la negociació. La patronal va pressionar perquè es vinculés la devolució de les ajudes únicament al treballador acomiadat o, en darrera instància, al centre de treball del mateix i no a la totalitat de la plantilla. Segons la ministra, aquesta clàusula “roman com a obligatòria per a totes les empreses que s’acullin a un ERTO” i “es prorroga en la seva estricta literalitat”.

A més, l’acord manté la discriminació positiva a favor de la formació dels treballadors en ERTO i incorpora una simplificació administrativa, perquè aquelles empreses que ja tenen un expedient obert no hagin de tornar a prestentar-lo, sinó que únicament hagin de comunicar que continuen amb l’expedient.

El govern espanyol calculat que a nova pròrroga dels ERTO tindrà un cost 5.500 milions d’euros en prestacions i exoneracions a les cotitzacions de les empreses.

Díaz ha detallat que les prestacions per a treballadors en ERTO tindran un cost de 3.500 milions d’euros, a raó d’uns 700 milions al mes, “depenent això sí del número d’expedients”. De la seva banda, Escrivá ha xifrat en uns 2.000 milions d’euros el cost de les exoneracions, unes 400 milions al mes.

Acord per les prestacions dels autònoms

Agències

El ministeri d’Inclusió i Segureta Social i les organitzacions d’autònoms ATA, UPTA i UATAE han tancat aquet dimarts un acord per prorrogar fins al 31 de maig la prestació extraordinària per cessament d’activitat, si bé encara queden per tancar alguns aspectes.

El titular del departament, José Luis Escrivá, ha evitat donar detalls sobre l’acord a l’espera de concretar alguns “ajustaments tècnics” que manquen, però ha avançat que es manté pràcticament “inalterable” l’esquema d’ajuts que ha permès protegir a més de 350.000 autònoms els últims quatre mesos.

La pròrroga de la prestació extraordinària s’aprovarà previsiblement al Consell de Ministres del proper dimarts, juntament amb la dels ERTO.

Les associacions d’autònoms han valorat l’acord i que el govern hagi acceptat algunes de les seves reivindicacions, com reduir del 75% al 50% l nivell de caiguda de l’activitat per accedir a cobrar la prestació i eximir del 100% de les quotes.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

La CUP s’oposa a les grans centrals de renovables

ECONOMIA

La Fórmula 1 du més d’un centenar de vols a Vilobí

economia

Barcelona Activa forma 25.000 persones en línia

economia

Freixenet preveu vendre 105 milions d’ampolles

Mor l’empresari i perruquer Raffel Pages als 78 anys

Barcelona

El preu de l’electricitat a Espanya

Catedràtic d’estructura econòmica IQS School of Management / @sninobecerra

El debat de les patents

Emprenedora

Vacunes i demagògia

ECONOMISTA I DIRECTOR GENERAL DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS
DE MEMÒRIA

L’expansió de l’educació catalana (1544-1943)

Professor de Política Econòmica de la UB (1967-2016)