Economia

El sector del vi s’endinsa en l’agrivoltaïsme

Un projecte cofinançat per ACCIÓ i coordinat pel CEEC vol combinar la vinya i les instal·lacions solars fotovoltaiques al mateix camp de conreu

El sector del vi català vol donar un tomb ecològic a la seva activitat, amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la mateixa àrea de conreu. Una primera passa és un projecte cofinançat per ACCIÓ i coordinat pel Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC), amb la participació de l’INNOVI, clúster del vi; la consultora KM0; el celler Ma sia Vallformosa i l’IRTA, que es dedica a l’R+D+I agroalimentari.

Els promotors d’aquest projecte d’agrivoltaïsme expliquen que com és l’impacte del canvi climàtic en el desenvolupament de les vinyes que afecta directament a les seves característiques organolèptiques, entre elles l’estructura de sabors. Això obligaria a buscar nous emplaçaments que reuneixin els requisits adequats que en la majoria de casos implicarà una deslocalització de la indústria cap a altres països.

En aquest projecte s’estudiarà la viabilitat tècnica i econòmica de l’ús compartit de l’espai agrari per tal de mantenir, en el llarg termini, el cultiu de la vinya i la producció de qualitat a Catalunya i, per tant, fixar la indústria al territori. A altres països del nostre entorn, la viabilitat econòmica de les proves que es fan la solucionen amb subvencions, doncs el cost d’una instal·lació solar fotovoltaica a 5 metres d’alçada incrementa el cost de forma molt significativa. Aquest projecte inclou, entre els seus objectius, la definició de models de negoci que facin possible la sostenibilitat econòmica de la proposta tecnològica.

Com diu Esther Izquierdo, presidenta del CEEC, “es tracta d’una iniciativa innovadora amb la qual busquem, per una banda, pal·liar els efectes adversos del canvi climàtic en el desenvolupament de les vinyes i per l’altra, fixar la indústria al territori.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia