Economia

El camp al Penedès, eina d’integració social

El pla Coopera forma persones en risc d’exclusió

El promouen les cooperatives Covides, Entrem i Actua

Alguns pagesos i entitats socials del Penedès s’han proposat resoldre “l’envelliment i empobriment” de l’agricultura gràcies a la formació de persones en risc d’exclusió social. Amb aquest objectiu va néixer fa dos anys la prova pilot de Coopera, un projecte que enguany s’ha consolidat a diversos conreus de vinya, préssec i olivera. La iniciativa neix de les cooperatives Covides, Entrem i Actua, amb la intenció que joves i adults sense feina acabin aprenent un ofici nou, segons recull l’ACN. “Els obrim la porta a un procés d’empoderament perquè després s’incorporin al mercat ordinari, alhora que garantim que la pagesia no es quedi sense relleu”, subratllen. Tot i sorgir al Penedès, la intenció és arribar a expandir-se per Catalunya.

Després de treballar petites parcel·les des del 2019, l’impuls definitiu al projecte l’ha donat l’accés a una finca de 3,5 hectàrees de presseguers a Sant Pau d’Ordal. El pagès que les conreava estava a punt d’arrencar els fruiters perquè aquest estiu no se’n podia fer càrrec i finalment Coopera els ha salvat. S’ocuparà del conreu i de vendre els préssecs al mercat que cada estiu organitzen els productors locals.

El coordinador de Coopera, Ramon Masip, ha assenyalat el cas de Sant Pau com a exemple a replicar arreu de Catalunya. L’objectiu, ha recalcat, és assumir la gestió de finques que els propietaris s’estiguin plantejant d’abandonar, però també oferir serveis agraris a pagesos que no poden assumir tota la gestió i que recelen de contractar operaris a través d’empreses de treball temporal. En els dos casos, la mà d’obra es basa en persones en risc d’exclusió social que formen per a l’ocasió.

Al mateix temps, la cooperativa té una tercera vessant destinada a joves agricultors que vulguin perfeccionar les seves tècniques i complementar la seva activitat econòmica. En aquest cas, els incorporen al projecte com a caps de colla dels nous operaris per guiar-los i, a canvi, reben una compensació econòmica. “És una manera perquè es puguin seguir dedicant a la pagesia i no tinguin la temptació de plegar”, diu Masip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona