Economia

El govern espanyol rebaixa al 6,5% la previsió de creixement de l’economia per al 2021

L’executiu de l’Estat millora l’estimació de l’atur per aquest any fins al 15,2%

El govern espanyol ha rebaixat al 6,5% la previsió de creixement de l’economia per al 2021 per l’impacte de les restriccions adoptades en els primers mesos de l’any per fer front a la tercera onada de la pandèmia. Aquesta xifra suposa una reducció de més de tres punts respecte a les previsions anunciades a l’octubre, d’un augment del 9,8% tenint en compte l’impacte dels fons europeus. Tot i això, la vicepresidenta segona i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha millorat l’estimació de l’atur prevista per aquest any, del 16,9% estimat fa sis mesos al 15,2% previst en l’actualització de l’escenari macroeconòmic presentada aquest divendres.

“La recuperació que va començar en el segon semestre de 2020 i que es va mantenir en el quart trimestre s’ha alentit a l’inici de 2021, amb un primer trimestre per sota de l’esperat”, ha reconegut la vicepresidenta segona. A l’elevada repercussió de la tercera onada en l’economia s’ha sumat també l’impacte de la tempesta Filomena en el consum i la negativa evolució de la pandèmia en els socis comercials de la Unió Europea.

A conseqüència d’aquests factors, el govern espanyol ha revisat a la baixa les previsions i ha estimat un creixement de l’economia del 6,5% el 2021 i un 7% el 2022. Aquestes xifres suposen una important correcció respecte a les previsions anunciades per l’executiu de l’Estat a l’octubre, amb un creixement previst del 9,8% impulsat per l’arribada dels fons europeus.

Tot i això, la ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha assegurat que el saldo global de creixement previst per al període entre 2021 i 2022 es manté, endarrerint la recuperació un trimestre. El govern espanyol preveu recuperar els nivells de PIB previs de la pandèmia a finals de l’any vinent i consolidar una fase de creixement en els anys següents, arribant al 2024 amb una taxa de creixement potencial superior al 2%.

En aquest sentit, Calviño ha xifrat en un 2% anual, de mitjana, l’impacte del pla de recuperació en l’economia espanyola. La repercussió per aquest exercici serà una mica inferior, però quedarà compensada per un efecte més pronunciat el 2022.

Pel que fa a l’atur, la vicepresidenta segona ha celebrat el “trencament” de la paral·lela evolució entre el descens de l’activitat i l’ocupació. El govern espanyol preveu tancar 2021 amb una taxa d’atur del 15%, inferior a la prevista fa sis mesos, del 16,9%.

Amb tot, Calviño ha alertat de la “incertesa” de la pandèmia i s’ha referit a l’evolució de la vacunació, l’estabilitat financera, l’impacte en el teixit productiu i la posada en marxa del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol com els quatre factors “claus” que marcaran l’evolució de l’economia el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia