Economia

Un 46% més d’atur a la Selva el tercer trimestre del 2020

Ho revela l’informe territorial de la Diputació, en què s’analitza l’impacte socioeconòmic de la Covid

La dada s’atribueix sobretot a la falta de turisme internacional a la costa durant l’estiu passat

La comarca de la Selva va registrar el percentatge més alt de variació interanual d’aturats (46,6%) de totes les de la demarcació de Girona, en la comparació entre les xifres del tercer trimestre de l’any 2019 i el del 2020, quan ja s’havia viscut més de mig any de pandèmia. Aquestes xifres queden reflectides en l’Informe territorial de la demarcació de Girona, que acaba de fer públic la Diputació de Girona. L’estudi, que situa en context l’anàlisi amb un acurat diagnòstic demogràfic i econòmic del 2019, previ a la pandèmia, dedica tot un apartat a l’impacte socioeconòmic de la crisi sanitària i econòmica derivada de la Covid-19 durant l’any 2020.

Aquest 46,6% es deu, sobretot, a la pèrdua de llocs de treball a la zona costanera a causa de la pandèmia. De fet, el tercer trimestre del 2020 coincideix de ple amb la temporada turística (mesos de juliol, agost i setembre) en un any en què el turisme internacional que habitualment visita poblacions com Lloret de Mar no ha estat tan potent com en d’altres. Algunes poblacions com ara Lloret de Mar es nodreixen sobretot d’aquest tipus de turisme i això ha fet que molts hotels no estiguessin al 100% de la seva capacitat i, per tant, no contractessin tant personal.

Les comarques gironines estan molt castigades per l’atur derivat dels efectes de la pandèmia, com es comprova en les dades que reflecteixen l’augment del nombre d’aturats, tot i que es poden observar les diferències de l’estructura territorial de cada comarca i com han evolucionat com a conseqüència de la pandèmia. El percentatge més alt de variació interanual d’aturats correspon a la comarca de la Selva, amb un 46,6% respecte al mateix període del 2019.

Variacions menors

El Baix Empordà i la Cerdanya, en canvi, són les dues comarques amb la variació d’aturats més baixa (un 25,1% i un 29,5%, respectivament). Així mateix, les comarques de l’Alt Empordà, el Gironès i la Garrotxa tenen una variació interanual del 30,5% al 31,2%, mentre que el Pla de l’Estany i el Ripollès varien del 34,3% al 34,9%, respectivament.

La pandèmia ha provocat un considerable augment del nombre d’aturats arreu de Catalunya i en especial a la demarcació de Girona, a causa de la pèrdua de llocs de treball en el sector serveis. Durant el tercer trimestre del 2020 hi havia un 3,5% més de desocupats a les comarques gironines respecte al mateix període del 2019, que equival a 11.254 persones més sense feina.

També es va reduir el nombre de llocs de treball, que va caure un 3,8%. Les xifres comparatives entre el primer i el tercer trimestre demostren que a l’estiu hi va haver un augment d’activitat, ja que la comparació demostra que el nombre d’aturats era un 3,4% inferior respecte als primers tres mesos de l’any. Al setembre hi havia 45.256 persones sense feina, un 19,4% més de les que hi havia al febrer (abans que esclatés la pandèmia) i un 33,8% més que el setembre passat.

LES XIFRES

3,4
per cent.
L’estiu del 2020 hi va haver un augment d’activitat: un 3,4% menys d’aturats que el primer trimestre.
3,5
per cent.
Durant el tercer trimestre del 2020, hi havia un 3,5% més de desocupats que en el mateix període del 2019.
25,1
per cent.
El Baix Empordà va registrar durant el tercer trimestre del 2020 un 25,1% més d’aturats.

La pandèmia estronca una tendència positiva

J.P

La irrupció de la pandèmia, el segon trimestre de l’any 2020, va frenar el creixement econòmic que havia registrat la demarcació al llarg de l’any 2019. A la demarcació de Girona, el tercer trimestre del 2020, el nombre d’empreses havia pujat, diu l’estudi, un 3% respecte al primer trimestre del 2020, dada que representava un creixement significatiu. Eren 811 empreses inscrites en el Registre General de la Seguretat Social (RGSS), amb un total de 27.728 empreses gironines. La població ocupada resident a la demarcació també havia experimentat un augment del 3,4% respecte al primer trimestre de l’any (10.151 ocupats més), tot i que, en relació amb un any enrere, hi ha una disminució del 3,5% del nombre d’ocupats; és a dir, 11.254 persones ocupades menys.

Quant al nombre de llocs de treball, seguia la mateixa línia que en el cas dels ocupats, ja que disminuïa un 3,8% respecte a l’any anterior (12.169 llocs de treball menys), però augmentava un 3,4% respecte al primer trimestre del 2020 (10.177 llocs de treball).

El nombre d’assalariats, però, era el que havia experimentat un creixement més elevat respecte al primer trimestre del 2020, amb una variació del 3,9%, mentre que el nombre d’autònoms també havia crescut, però a un ritme menor (1,7%).

Les persones aturades de la demarcació se situaven en 45.256, la dada més alta d’aturats des del 2016 i el quart mes amb la xifra més alta del 2020. El nombre d’aturats augmentava un 33,8% respecte a l’any anterior i un 19,4% (7.354 aturats més) respecte al febrer del 2020, abans que comencés el confinament per la pandèmia. La taxa d’atur registrat és del 12,8% al setembre, 0,2 punts més que la del febrer del 2020 i 0,3 més respecte al setembre del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironins creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona