Economia

Un homenatge als treballadors

La UGT i CCOO fan avui una trobada “estàtica” a la plaça del Vi de Girona, i la Intersindical a la plaça Santa Susanna

Els sindicats denuncien la precarietat laboral que hi ha a la demarcació

A la demarcació de Girona hi ha en aquests moments 57.600 persones sense feina, una xifra que CCOO i la UGT a Girona diuen que no és gens bona. Els sindicats denuncien la “precarietat laboral” que hi ha a la demarcació, que tot i que amb la pandèmia ha empitjorat molt, fa més d’una dècada que s’arrossega, “des de les retallades de les reformes laborals”. “Això es tradueix en el fet que una de cada quatre persones a Girona es troba en risc d’exclusió social i més de 40.000 treballadors, malgrat tenir feina, són pobres”, denuncia el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas, que manté que hi ha una generació que ha viscut de crisi en crisi i que ha hagut de marxar de Catalunya i de l’Estat espanyol per poder treballar o no ha passat d’una temporalitat permanent.

En aquest sentit també es pronuncia la secretària general de CCOO a Girona, Belén López, que demana que es “derogui la reforma laboral” però també que es mantingui el sistema públic de pensions, “perquè recordem que en l’anterior crisi la gent gran va ser la que va sostenir moltes famílies”, assenyala. També una reforma del sistema de contractació, que “genera una gran temporalitat i precarietat als treballadors”. De fet, segons López, s’ha pogut constatar que en l’anterior crisi va ser la gent treballadora qui la va salvar i “està salvant aquesta” i ara toca “reconèixer aquesta vàlua amb unes millors condicions laborals i socials”.

Amb una ferma voluntat d’homenatjar la gent treballadora i sobretot els que formen part dels serveis públics essencials, perquè “el treball més feminitzat i precari és el que ha sostingut la vida social durant la pandèmia”, avui, Dia Internacional dels Treballadors, els dos sindicats majoritaris han decidit tornar a sortir al carrer. La convocatòria d’aquest any serà una trobada “estàtica” a les dotze del migdia a la plaça del Vi de Girona. Amb el lema “El país està en deute amb la gent treballadora”, CCOO i la UGT defensen el treball digne perquè, segons Casas, “les retallades no han portat riquesa”.

Sector turístic complicat

La secretària general de CCOO manté que la situació d’atur és complicada a la demarcació. I el sector turístic és el que ho té més malament per sortir de la crisi perquè és el que depèn més de l’evolució de la situació pandèmica i també del fet que hi hagi el màxim de gent vacunada. Però López diferencia el sector per zones perquè “aquesta Setmana Santa es va poder fer un tastet en zones com ara la Garrotxa o el Baix Empordà i els va anar bé i de cara a l’estiu es preveu una certa recuperació”. La secretària general reconeix, però, que en zones com ara Lloret de Mar o Roses la situació no serà bona perquè depenen del turisme estranger. I més que l’estiu els sindicats temen la tardor perquè “de cara a la temporada d’estiu es trauran molts treballadors dels ERTO i es podran contractar fixos discontinus, però tenim por que a la tardor els acomiadin”.

Pel secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas, la vacuna també és la clau per sortir de la crisi. “Si aquest estiu arriba a un percentatge gran de població, l’economia es reactivarà i tindrem un estiu millor”, afirma.

Mobilització pròpia

La Intersindical-CSC ha convocat per primera vegada una mobilització pròpia a Girona. La farà també a les dotze del migdia a la plaça Santa Susanna (al Mercadal), amb el lema “Construïm el futur al servei del país i de la gent treballadora”. L’acte serà presentat per Mònica Meroño (secretària de mobilitzacions), amb parlaments a càrrec de L’Eina-Espai Jove de la Intersindical-CSC i de la sectorial d’autònoms de la Intersindical-CSC. També hi intervindrà un portaveu de l’Assemblea Nacional Catalana, que llegirà el manifest de la campanya Alcem-nos!.

El motiu de fer una mobilització pròpia, expliquen des de la Intersindical-CSC, és perquè “els darrers anys hem experimentat un creixement important i ens hem propulsat com a tercer sindicat en representació a les comarques gironines, i ha arribat l’hora de mesurar la nostra força social, composta per centenars de delegats i d’afiliats”.

El secretari d’organització de la unió territorial de les comarques gironines de la Intersindical-CSC, Roger Castellanos, assenyala que la situació de treball a la demarcació és “especialment greu”, sobretot a la zona de la costa. “Durant molts anys s’ha tendit a una dependència del turisme i alhora que ha portat molts guanys a les empreses també ha portat un mercat de treball molt temporal i precari”, manté. I si era així quan les coses anaven bé, segons Castellanos, ara amb la crisi “parlem de treballadors en situació de precarietat i sense cap perspectiva de recuperar la seva feina”. Per això, Castellanos pensa que cal fer “un canvi estructural” i apostar per “sectors més productius”.

LES FRASES

El treball més feminitzat i precari és el que ha sostingut la vida social durant la pandèmia
Belén López
Secretària general de CCOO a Girona
A la demarcació més de 40.000 treballadors, malgrat tenir feina, són pobres
Xavier Casas
SECRETARI GENERAL De la UGT a Girona
Amb la crisi hi ha treballadors en situació precària i sense cap perspectiva de recuperar la feina
Roger Castellanos
SECRETARI D’ORGANITZACIÓ DE LA INTERSINDICAL-csc A girona

La demarcació ja té 57.600 persones sense feina

ACN

Girona ha sumat 6.000 aturats més durant el primer trimestre del 2021 i la taxa de desocupats ha pujat fins al 14,71%. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’Instituto Nacional de Estadística (INE), l’impacte de la pandèmia i les restriccions per frenar els contagis s’ha traduït en 15.600 aturats més en comparació amb el primer trimestre de l’any passat. A la demarcació, el nombre de persones sense feina ja és de 57.600. En paral·lel, entre el gener i el març la pandèmia ha destruït 1.300 llocs de treball més a la demarcació i ja se n’han perdut 14.000 al llarg del darrer any. El sector més damnificat és el de serveis. Per contra, la indústria remunta. És l’únic sector que creix en ocupació, amb 500 contractes nous en el primer trimestre.

Les dades que recull l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre evidencien la forta dependència que l’economia gironina té del sector de serveis, i el llast que les restriccions per la Covid-19 han deixat en el comerç i també en el turisme. Mentre que a tot Catalunya l’atur s’ha reduït en 38.200 persones, a la demarcació la xifra de desocupats ha continuat enfilant-se entre el gener i el març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona