Economia

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social al maig augmenta a totes les comarques tret de la Ribera de l’Ebre i Terra Alta

L’indicador creix un 3,3% en termes anuals i un 1,4% en comparació amb el mes anterior

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya ha augmentat un 3,3% a finals de maig, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

L’augment interanual s’ha produït a totes les comarques, excepte la Ribera d’Ebre i Terra Alta, amb caigudes de l’1,5% i l’1,3%, respectivament. Els creixements més intensos s’han registrat a la Cerdanya (10,3%), el Pallars Sobirà (9,7%) i el Baix Empordà (9,5%). En relació amb el mes d’abril, el nombre d’afiliats ha augmentat un 1,4% a Catalunya i només ha disminuït a Terra Alta, amb una caiguda del 2,2%. Els augments més elevats han estat a l’Aran (4,4%), el Baix Empordà (4,3%), el Pallars Sobirà (3,6%) i el Tarragonès (3,5%).

L’augment interanual del nombre d’afiliats ha estat lleugerament més elevat en el cas de les dones, d’un 3,3%, respecte als homes, del 3,2%. Aquesta tendència s’ha traslladat a 25 de les 41 comarques i l’Aran. En el cas de Terra Alta, les afiliades han augmentat un 1,4% mentre que els afiliats han disminuït un 3,4%.

Per edats, 15,6% dels afiliats són menors de 30 anys; 37,3% se situen entre els 30 i els 44 anys; 28,5% tenen entre 45 i 54 anys, i el 18,7% tenen 55 anys o més. El col·lectiu més nombrós, amb persones d’entre 30 i 44 anys, ha augmentat “molt lleugerament” respecte al mateix període de l’any anterior.

Els afiliats menors de trenta anys han crescut un 8%, mentre que els d’entre 45 i 54 anys han augmentat un 4,1% al conjunt de Catalunya. El nombre d’afiliats de 55 anys o més s’ha incrementat un 4,8% a tot el territori, i només ha disminuït a la Ribera d’Ebre i les Garrigues.

El 84,9% dels afiliats són de nacionalitat espanyola, mentre que els estrangers representen un 15,1% del total. L’augment interanual dels afiliats internacionals és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola al conjunt de Catalunya, de 7,3% i 2,6%, respectivament.

La Segarra és la comarca on la proporció d’afiliats estrangers és més elevada, del 30%, i duplica la mitjana catalana. L’Alt Empordà, el Barcelonès i el Pla d’Urgell tenen també proporcions elevades, del 21,8%, el 21,3% i el 20,6%, respectivament. El Berguedà i l’Anoia són les comarques amb una proporció d’afiliats estrangers més baixa, del 7,7% i el 7,9%, respectivament.

El sector serveis representa el 78,2% de les afiliacions de tot Catalunya, un 3,7% més que el mateix mes de l’any anterior. Totes les comarques excepte la Ribera d’Ebre han augmentat el nombre d’afiliacions als serveis, liderades pel Barcelonès i el Vallès Occidental.

El nombre d’afiliacions al sector industrial ha augmentat un 1% interanual i a la construcció ha crescut un 6,1%, la variació més elevada de tots els sectors. L’agricultura és l’únic sector on s’ha reduït el nombre d’afiliacions a Catalunya, un 0,2% interanual.

El 21,7% de les afiliacions per compte d’altri a finals de maig han estat a jornada parcial. La Cerdanya i el Pallars Jussà són les comarques amb un percentatge més elevat, del 27,2% i el 25,5%, respectivament. L’Aran té el grau de parcialitat més baix, seguida de l’Alt Camp, la Segarra, l’Anoia i el Pla d’Urgell, amb percentatges inferiors al 19%.

Per altra banda, el 25,1% de les afiliacions són de caràcter temporal. L’Alta Ribagorça, el Baix Ebre i la Ribera d’Ebre són les comarques amb un grau de temporalitat més elevat, del 38,2%, el 36,6% i el 36,5%, respectivament. El Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental mostren un grau de temporalitat més baix, al voltant del 23%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia