La Borsa
Més valors
Economia

Els bancs espanyols obtenen un benefici de 3.170 milions d’euros en el primer trimestre

La rendibilitat sobre actius (ROA) se situa en un 0,5%, similar als nivells previs a la pandèmia

Els bancs espanyols han obtingut un resultat atribuït de 3.170 milions d’euros en el primer trimestre de 2021, segons dades de l’Associació Espanyola de Banca (AEB).

Les xifres d’enguany contrasten amb les pèrdues de 1.125 milions d’euros corresponents al mateix període de l’any anterior. Tot i això, el marge brut ha caigut un 8% anual, fins a 19.277 milions. L’AEB ha atribuït aquests resultats al descens dels marges obtinguts per interessos i comissions, només parcialment compensats pels millors resultats per operacions financeres. Per la seva banda, les despeses d’explotació s’han reduït més d’un 10% anual i la ràtio d’eficiència ha millorat en més d’un punt percentual, fins al 46,4%.

Els bancs espanyols han mantingut l’esforç en provisions i dotacions realitzat el 2020 en el primer trimestre de 2021, amb un total de 4.800 milions d’euros. Aquest import és equivalent al registrat trimestralment el 2019, abans de l’inici de la pandèmia.

Per altra banda, els sanejaments extraordinaris fets addicionalment en els primers mesos de 2020 han provocat pèrdues en el compte de resultats de 636 milions a 31 de març. A tancament del primer trimestre de 2021, els resultats consolidats han ascendit a 3.762 milions d’euros, amb una rendibilitat sobre actius (ROA) del 0,5%, similar a la mitjana trimestral de l’exercici 2019.

Per la seva banda, la morositat del crèdit s’ha situat en el 3,7%, a un nivell similar a l’exercici precedent. Després de les provisions fetes l’any anterior, la ràtio de cobertura ha augmentat dos punts percentuals, fins al 74%.

El balanç consolidat ha estat de 2,7 bilions d’euros a tancament del primer trimestre, amb un creixement del 2,3% respecte a la mateixa data de l’any anterior.

A conseqüència de les pèrdues registrades el 2020, el patrimoni net a 31 de març de 2021 és un 6% menor que en el mateix període de l’any anterior. Tot i això, el saldo continua la senda de creixement iniciada la segona meitat de 2020 i mostra un increment de l’1% respecte a finals de desembre.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.