Economia

Els preus del suro es mantenen en un any de campanya de pela curta

La demanda continua creixent, tot i que el volum de suro recollit es preveu que sigui inferior a conseqüència de la falta de pluja i les altes temperatures

La falta de pluges a l’hivern i la primavera, així com la previsió de temperatures elevades per a aquest estiu han afectat enguany la campanya de pela del suro, que ja es preveu que serà més curta de l’habitual. Si normalment la campanya –que pot començar a mitjan maig i acaba a mitjan agost–, podria ser que a mitjan d’aquest mes ja finalitzés per la disminució del volum de suro. Tot i aquesta disminució del volum de suro extret així com la reactivació de la indústria, els preus es mantenen enguany tant per al suro de rebuig, que es fa servir per a conglomerat, com per al de qualitat. De fet, segons assenyala Francesc Pla, de l’associació de productors de suro Quality Suber, la pandèmia també ha afectat la part del sector més dedicat a la construcció, tot i que mica en mica es va recuperant. Segons Pla, actualment hi ha demanda, en part també per un interès vinculat a la demanda ecològica, però és un producte escàs i més si es té en compte que fora de Catalunya enguany la sequera ha afectat més la producció. Com a dada positiva, des del sector també s’assenyala que enguany s’han minimitzat les afectacions pel tema de la plaga de l’eruga peluda del suro, però tot i així es preveu una campanya curta.

Els productors de suro estan agrupats a Quality Suber, la primera associació de productors de suro de l’Estat. A Catalunya hi ha 60.000 hectàrees de sureda pures i un total de 85.000 hectàrees si s’hi afegeix també la superfície compartida amb altres espècies com el roure, l’alzina o el pi. Des del Consorci Forestal de Catalunya es reclama a l’administració un esforç per a la recuperació de la gran quantitat de boscos abandonats que hi ha a Catalunya, i que amb una bona gestió permetrien duplicar la quantitat de suro de qualitat. El potencial productiu del suro al territori català es xifra en unes 8.000 tones anuals i actualment se n’extreu la meitat, aproximadament.

85.000
hectàrees
de suredes hi ha a Catalunya, la majoria, a les comarques gironines
8.000
tones
anuals de suro és el potencial productiu que hi ha a Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia