Economia

L’IPC es manté en el 2,6% al juny a Catalunya

El transport i els subministraments de la llar van registrar els increments més importants

La taxa de variació anual de l’IPC a Catalunya es va mantenir estable al juny i es va tornar a situar en el 2,6%, la mateixa que el mes anterior, segons ha informat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística.

Novament, suposa la pujada més accentuada des de l’abril de 2017, quan l’IPC a Catalunya va créixer un 2,8% anual.

Els increments més destacats es van tornar a registrar en el transport, amb un 9,4%; seguit de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i els transports, amb un 9,1%.

També van pujar els aliments i les begudes no alcohòliques, en un 1,4%. Per contra, les comunicacions van retrocedir un 4,5%, l’ensenyament ho va fer en un 4% i els restaurants i hotels en un 1,3%.

A les comarques gironines, els preus han continuat a l’alça per quart mes consecutiu. Segons recull l’INE, de mitjana durant el juny s’han encarit cinc dècimes.

Sobretot, aquest augment s’explica pel preu de la llum -que s’ha situat en màxims històrics- i també el dels combustibles (+4,1%).

Però a la demarcació, l’inici de temporada turística també fa incrementar el cost dels serveis d’allotjament (+7,4%), el dels paquets turístics (+6,4%) i el del transport (+1,1%).

De retruc, l’alça del mes de juny manté la inflació interanual disparada. Perquè en comparació amb l’any passat, l’Índex de Preus al Consum (IPC) continua situant-se per damunt del 3%. Una situació que no passava des de principis del 2017.

Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, els preus han baixat un 0,1% aquest juny respecte l’anterior mes de maig. Així, l’índex global a la província se situa en 107,1, amb una variació interanual del -0,1%.

El sector de l’alimentació i begudes no alcohòliques –amb una baixa de l’1,8%-, les begudes alcohòliques i tabac –que retrocedeix un 0,6%- i el vestit i el calçat –amb una disminució del 0,7%- han estirat l’evolució de l’IPC cap a xifres negatives.

Una tendència que no ha pogut contrarestar el remarcable increment dels preus de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i el gas, que s’ha enfilat un 2,2%, principalment, per l’augment del preu de la llum.

Per la seva part, a la demarcació de Barcelona, l’IPC es va mantenir en el 2,3% al juny, la mateixa variació anual que el mes passat. Es tracta de l’única demarcació catalana que s’ha situat per sota la mitjana de Catalunya, que al juny va registrar una variació anual del 2,6%, també la mateixa que al maig.

La variació mensual a Barcelona va ser de mig punt. Els grups on han pujat més els preus han estat en el dels transports, amb un 9,2% (set dècimes menys que al maig); en el de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles, en un 7,9% (quatre dècimes més); i en el d’aliments i begudes no alcohòliques van augmentar un 1,3% (sis dècimes més).

Per contra, van baixar en els comunicacions i l’ensenyament, amb descensos del 4,5 i el 4%, respectivament, i en restaurants i hotels en un 1,3%. En el cas de les comunicacions els preus pugen una dècima respecte al maig, en l’ensenyament es mantenen i en els restaurants i hotels pugen dues dècimes.

A Lleida l’IPC es manté al juny al 3,3% després d’haver registrat tres mesos consecutius a l’alça. Els sectors que marquen l’encariment dels preus a la demarcació són, principalment, el dels subministraments de la llar –que van augmentar un 13,2% tant al mes de juny com al de maig-, i del transport -un 9,1% al juny i un 9,7% al maig-.

Un altre grup que destaca pel seu increment percentual és el de la sanitat, amb un 3,5%. La variació de l’IPC a Lleida està per damunt de la mitjana de Catalunya, que al juny també s’ha mantingut en el 2,6% en termes interanuals, el que suposa la pujada més accentuada des de l’abril del 2017.

Pel que fa a la resta de sectors, també destaca l’increment en altres béns i serveis (+1,9%); alimentació i begudes no alcohòliques (+1,4%); vestit i calçat (+1%) i mobles i articles per a la llar (+0,3%). En canvi, han registrat caigudes els sectors de les comunicacions (-4,5%), ensenyament (-3,6%), oci i cultura (-1,2%), restaurants i hotels (-0,8%) i les begudes alcohòliques i tabac (-0,8%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia