Economia

Alemanya i vuit estats més de la UE s’oposen a reformar el mercat elèctric

Nou països del nord i centre d’Europa ho anuncien en una carta feta pública la vigília de la reunió dels ministres per abordar l’augment del preu de l’energia

Demanen “precaució” abans d’“interferir” als mercats i donen suport ple a les “eines” proposades per la Comissió Europea

Alemanya, Àustria, Dinamarca, Luxemburg, Estònia, Finlàndia, Irlanda, Letònia i els Països Baixos s’oposen a reformar el mercat majorista de l’electricitat, com reclama el govern espanyol.

En una carta publicada aquest dilluns, un dia abans que els ministres d’Energia es reuneixin en un consell extraordinari a Luxemburg per tornar a abordar l’increment del preu de l’energia, els signants rebutgen “qualsevol mesura que entri en conflicte amb els mercats del gas i l’electricitat, per exemple una reforma ad hoc del mercat majorista de l’electricitat”.

Els nou països del centre i nord d’Europa reconeixen que l’augment del preu de l’energia afecta els ciutadans més vulnerables i les pimes, però subratllen que és “important” que hi hagi un “enteniment clar i compartit de la situació”. “Els mercats competitius contribueixen a la innovació, la seguretat de l’oferta i, per tant, són un element clau per facilitar la transició”, apunten.

A més, adverteixen que “cal ser curosos abans d’interferir en el disseny dels mercats interns d’energia” perquè els pics dels preus tenen “impulsors lobals”.

Els impulsors de l’escrit donen suport a les propostes de la Comissió Europea (CE) per pal·liar els efectes a curt termini de l’augment de preus, com per exemple la rebaixa d’impostos o les ajudes als més vulnerables i a empreses. A parer seu, la solució a l’increment del preu de l’energia passa per accelerar el desplegament de les renovables i així no dependre d’altres energies més cares, com el gas.

Brussel·les ha presentat aquest octubre una “caixa d’eines” amb mesures que, dins la legislació vigent, poden servir per alleujar els consumidors vulnerables. La Comissió també s’ha obert a debatre mesures de més abast a mitjà i llarg termini.

El govern espanyol s’ha mostrat crític amb les mesures de la CE, que en la seva opinió no són iniciatives “excepcionals per a una situació excepcional”, en paraules de la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Segons fonts diplomàtiques, la posició d’Espanya havia recollit suports de països com França, Portugal, Grècia o Romania.

Els ministres d’Energia es reuneixen aquest dimarts a Luxemburg en un consell extraordinari per abordar l’augment del preu de l’energia. La qüestió s’ha tractat en diferents reunions a nivell de ministres i els caps d’estat i de govern en van parlar a la cimera de la setmana passada. En la trobada, els líders només van acordar tornar a abordar el tema en la cimera del desembre i no es preveuen accions immediates a nivell europeu per fer front a l’increment de preus.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia