Economia

Més cases noves en lloc de pisos com a resposta a la pandèmia

Les dades d’edificació del 2021 del Col·legi d’Aparelladors mostren un creixement del 18%

Puja la demanda de cases unifamiliars i en àrees de menys concentració urbana

Es busquen entorns més saludables, pensant en un nou confinament

La pandèmia no ha afectat tant els projectes d’edificació d’habitatges com ho va fer anys enrere la crisi que va succeir la bombolla immobiliària i el balanç de l’any 2021 revela que l’habitatge d’obra nova s’ha incrementat un 18% a les comarques gironines en relació amb l’any anterior. Però la pandèmia sí que s’ha traduït en un canvi d’hàbits dels clients, que ara busquen més cases unifamiliars i en àrees més allunyades de les grans ciutats. Aquestes són algunes de les evolucions que es desprenen de l’informe anual del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de Girona, que fa balanç de les dades d’edificació del 2021.

De les dades presentades (vegeu gràfic adjunt), Miquel Vendrell, president del Col·legi d’Aparelladors, en destaca l’increment dels habitatges entre mitgeres, cases unifamiliars alineades a carrer. “No hi ha dubte que la pandèmia ens ha fet reflexionar sobre la nostra manera de viure. En l’etapa de confinament, aquell pis que abans era confortable se’ns va fer petit”, interpreta Vendrell. La primera reacció va ser la necessitat de sortir, i això es tradueix en l’interès dels clients per aquestes cases “unifamiliars entre mitgeres”, que el president situa en l’interval dels “habitatges assequibles”, sense gaire solar, enmig d’un poble. La mateixa tendència també s’observa pel que fa a rehabilitacions.

Analitzant els llocs on es fan els nous habitatges a la demarcació (i on es faran els que s’han contractat el 2021), a part de l’atractiu del Gironès, que es manté, també s’observa un increment de la demanda a les comarques perifèriques (la Cerdanya, el Pla de l’Estany, la Selva i l’Empordà), que el president del Col·legi d’Aparelladors també relaciona amb la pandèmia: “Es busquen entorns més saludables, més oberts, on un suposat nou confinament no seria tan penalitzant”, conclou Vendrell.

Pel que fa a la tipologia dels usuaris, s’observa una davallada d’un 73,8% del client foraster. La tendència ja era present el 2020 i respon a les limitacions de mobilitat que ha provocat la pandèmia: els clients estrangers no s’han pogut desplaçar com ho feien anteriorment. Entre els clients estrangers que han vingut a encarregar obres a la demarcació de Girona aquest 2021 (22 nacionalitats en total), hi destaquen els francesos (que progressivament tornen), els russos, els marroquins, els italians i els belgues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia