Economia

Les enginyeries, al capdavant del mercat laboral

L’Observatori del Treball i Model Productiu actualitza les feines amb més demanda i més i millors contractes

Enginyers, analistes de gestió i organització i analistes, programadors i dissenyadors de pàgines web van ser les ocupacions a Catalunya més demandades i amb millor projecció dins l’oferta laboral durant el 2021, segons les dades facilitades per l’Observatori del Treball i Model Productiu del Departament d’Empresa i Treball. Les dues primeres van superar els 80 punts sobre 100 i la tercera es va situar per sobre dels 73 punts.

Sota el paraigua de l’eina Treball per Ocupacions, l’Observatori mostra la situació de les professions a través de tres eixos: els contractes de treball signats (entrades a l’ocupació), la qualitat dels contractes i les persones que demanden aquesta feina a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). En queden excloses, però, les ocupacions a les quals s’accedeix per una via diferent de la contractació laboral o l’autoocupació (com és el cas d’ocupacions vinculades a les forces de seguretat i el poder legislatiu i judicial).

La cara i la creu

Aquesta informació, segons l’Observatori, serveix per ajudar a prendre decisions sobre l’orientació professional, en tant que mostra quin lloc ocupen les opcions triades i quina difusió tenen. Segueixen fins a la desena posició de la llista les enginyeries elèctriques, els analistes financers, els professionals de seguretat aeronàutica, els programadors informàtics, les enginyeries mecàniques, els especialistes de bases de dades i xarxes informàtiques i les enginyeries industrials i de producció. Totes per sobre dels 72 punts.

A l’altre costat de la balança, les deu professions amb una puntuació més baixa, apareixen els mainaders de la llar, els meteoròlegs, els tècnics superiors en dietètica, els assistents personals o persones de companyia, els operadors en laboratoris fotogràfics, els professionals d’espectacles taurins, els professionals en teràpies alternatives, els netejadors de finestres, els provadors de productes i els lutiers o afinadors d’instruments.

Per comarques

L’anàlisi elaborada per l’Observatori del Treball i el Model Productiu va més enllà i ofereix la distribució de les professions més ben situades, i les que no, en un àmbit comarcal. Un fet que permet mostrar quina és la diversitat laboral al territori i quines són les feines que tenen més sortida. En aquest sentit, si al Baix Ebre els muntadors d’estructures metàl·liques són els més buscats i els que obtenen els millors contractes; al Garraf i a les Garrigues ho són els classificadors de residus i ferralla; al Maresme, els pescadors; a la Ribera d’Ebre, els rellotgers i mecànics d’instruments de precisió, i al Segrià i la Selva, els veterinaris.

D’altra banda, Treball per Ocupacions permet fer una consulta individualitzada per a les 500 ocupacions incloses i mostra informació detallada de cada professió.

LA XIFRA

80
punts
sobre 100 obtenen les enginyeries en el rànquing de professions amb més contractes i demanda el 2021.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia