Economia

Catalunya espera rebre 2.742 milions dels fons europeus Next Generation

Vilarroya demana el suport a tots els partits del Parlament per “aconseguir la màxima absorció dels fons” al territori

La Generalitat reclama participar en la governança de les subvencions i lamenta “l’excés de centralisme” estatal

Catalunya espera rebre aquest 2022 2.742 milions d’euros dels recursos provinents dels fons europeus Next Generation, en els vessants REACT-UE i MRR, segons ha explicat aquest dimecres la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya.

Ho ha dit en una compareixença a la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament, on ha demanat el suport de tots els partits per “aconseguir la màxima absorció dels fons” per a Catalunya.

Segons ha explicat, la Generalitat gestionarà aquest any 614,8 milions dels fons REACT-UE (352,6 dels FEDER i 263,1 del Fons Social Europeu), 1.527 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i 600 addicionals de les diferents conferències sectorials que tinguin lloc durant aquest exercici.

Entre els projectes dels MRR destaquen, per exemple, els 386,7 milions en rehabilitació i agenda urbana; el pla de xoc per vetllar i reforçar les polítiques d’inclusió (246,1 milions); la modernització i digitalització del sistema educatiu, inclosa l’educació inicial de 0 a 3 anys (123,9 milions), o el programa per a noves polítiques púbiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu (100,6 milions).

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus ha recordat que tots aquests recursos s’emmarquen en el paquet de 750.000 milions d’euros addicionals, coneguts com a Next Generation, que la UE ha posat a disposició dels estats membres per fer front als efectes de la pandèmia, dels quals l’estat espanyol opta a 140.000 milions (69.528 en transferències).

Villarroya ha reclamat a l’Estat la “cogovernança” d’aquests recursos i ha lamentat “l’excés de centralisme” de l’executiu encapçalat per Pedro Sánchez. Al seu parer, el paper que l’Estat destina a les Comunitats Autònomes és el de “meres executores”.

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus ha considerat que aquesta política “dilueix” Catalunya “com a territori” i “pot arribar a limitar” la competitivitat i “dificultar” l’accés als fons a la petita i mitjana empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia