Economia

Lagarde afirma que la inflació es moderarà

La presidenta del BCE opina que el preu de l’energia baixarà enguany

Demana “paciència” per apujar tipus

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va assegurar ahir que l’onada inflacionista es moderarà enguany a la zona euro. La clau, segons ella, està en l’estabilització dels costos energètics els pròxims mesos, quan el regulador considera que es superarà l’anomenat efecte base: la comparativa dels preus de l’energia amb els del 2020, quan estaven excepcionalment baixos a causa de l’impacte de la pandèmia. Lagarde ha tornat a defensar que la inflació no es compensi amb una puja dels salaris, per tal d’allunyar “l’espiral inflacionista”.

D’altra banda, la presidenta del BCE va demanar “paciència” davant dels que reclamen que el regulador europeu apugi els tipus d’interès per refredar la pujada de preus, com sí que han fet la Reserva Federal dels Estats Units i el Banc d’Anglaterra recentment. Lagarde ahir va allunyar l’escenari econòmic que viu la zona euro de l’escalada de preus dels Estats Units, on, sense tenir en compte l’energia, els preus ja han pujat un 5,5%. Les dades referents a la demanda i al mercat laboral nord-americanes i de la zona euro no van “a la mateixa velocitat” i no sembla que “haguem d’experimentar la mateixa inflació”, segons va remarcar Lagarde. Malgrat això, no s’ha tancat en banda a apujar el preu del diner enguany a la zona euro, però en funció del context: “Un cop els criteris se satisfacin, actuarem”, va assegurar.

La xinesa, poc encertada

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, va fer ahir una crida a tots els estats a no donar per acabada la pandèmia de forma prematura, i a gastar el què faci falta per tal de no perjudicar la recuperació econòmica.

La gestió de la covid seguirà marcant tota la política econòmica aquest 2022, va advertir. Alhora, va alertar que si no s’assoleix un nivell més gran de vacunació arreu del planeta “continuarà havent-hi disrupcions i el futur no serà brillant”. Georgieva va valorar l’estratègia de la Xina de tolerància zero contra la covid, amb durs confinaments de ciutats de milions de persones, fet que també s’està traduint en una greu desacceleració de la seva economia. La capacitat de contagi de l’òmicron és “difícil de contenir” sense que tingui un “impacte econòmic dramàtic”. Fa pocs dies el govern xinès va publicar el tancament del PIB del 2021, que, si bé és superior al previst, va frenar bruscament a final d’any. “Potser va ser una mica prematur que Xina retirés les seves polítiques d’estímul, les hauria d’haver mantingut durant una mica més de temps”, va indicar Georgieva.

Les dues líders van participar ahir en una taula rodona en l’última jornada del Fòrum de Davos virtual. Els organitzadors van anunciar que el presencial es farà entre el 22 i el 26 de maig a Davos.

LA FRASE

El món ha de gastar els milers de milions necessaris per contenir la covid
Kristalina Georgieva
DIRECTORA DEL FONS MONETARI INTERNACIONAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia