Economia

L’habitatge d’obra nova es va encarir fins a un 14% el 2021

A causa de la pandèmia i de la cerca d’espais oberts s’ha doblat l’oferta d’habitatges unifamiliars al mercat

El preu dels habitatges d’obra nova va augmentar més d’un 14,4% a Catalunya durant el 2021. El preu del metre quadrat útil s’ha situat en 4.421 euros. La demarcació on més ha pujat el preu ha estat la de Tarragona, on ha augmentat un 22,5% el preu del metre quadrat, que s’ha situat als 2.421 euros. Aquestes són les conclusions de l’Estudi de l’Oferta de Nova Construcció a Catalunya 2021 elaborat per l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i presentat ahir dimarts. L’entitat atribueix l’increment al fet que hi ha hagut una “reactivació” de l’obra nova arreu del territori, que ha provocat que algunes zones hagin crescut “fora” del seu ritme habitual. Lleida és on menys ha crescut el preu mitjà del metre quadrat útil, un 2%, fins als 2.181 euros. A Girona l’augment ha estat d’un 8,8%, fins als 3.721 euros. A la demarcació de Barcelona s’ha incrementat un 15,3%, fins als 4.872 euros. El preu més elevat es registra a Barcelona ciutat, on el metre quadrat útil ascendeix fins als 7.159 euros, un 1,4% més que el 2020. Per districtes, el més car és l’Eixample –10.230 euros de mitjana– i el més barat Sant Andreu –5.149 euros–. Ara bé, a la capital catalana ha baixat un 0,4% el preu de venda dels habitatges perquè tendeixen a ser més petits i tenen, de mitjana, un 1,7% menys de superfície.

L’estudi constata que durant el 2021 s’ha doblat l’oferta de llars unifamiliars. Mentre que el 2020 l’oferta d’aquest tipus d’habitatge era inferior al 4%, aquest any la xifra ha pujat fins a gairebé un 8%. Segons Vilajoana, l’augment s’explica per un “canvi de mentalitat” arran de la pandèmia. “La gent busca espais més oberts i més superfície”, ha detallat. Vilajoana ha pronosticat que els “canvis significatius” del 2022 aniran en aquest sentit, ja que ha canviat “la manera d’entendre” les llars. En aquesta línia, també és “significatiu” el nombre d’habitatges que tenen piscina comunitària, que pugen fins a gairebé un 50%, o amb zones de jardí, que representen un 37,5% del total del parc. El president de l’associació, Xavier Vilajoana, ha destacat que els preus continuaran a l’alça aquest 2022 arran l’encariment de les primeres matèries. Pel que fa a equipaments, un 76,2% dels habitatges d’obra nova tenen bomba de calor; un 66,7%, placa d’inducció, i un 65,4%, parquet.

LA XIFRA

7.159
euros el metre quadrat útil.
És el preu de Barcelona ciutat, el preu més alt registrat a Catalunya.

Activitat on abans no n’hi havia

El president de l’Associació de Promotors de Catalunya, Xavier Vilajoana, ha comentat que aquestes dades no s’han d’interpretar de manera errònia. Segons comenta, aquest augment és degut al fet que “l’obra s’està estenent més enllà de Barcelona” i que això ha provocat que alguna zona creixi “fora del seu ritme habitual”. En zones del país on gairebé no hi havia activitat immobiliària “els preus de referències eren molt baixos”, de manera que les noves promocions han provocat que en l’estudi d’aquest any hagi augmentat “molt” la mitjana del preu per metre quadrat útil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia