Economia

CaixaBank no preveu el retorn a Barcelona

Es fixa duplicar la rendibilitat i generar 9.000 milions, i no diu al FROB què ha de fer

José Ignacio Goirigolzarri va revelar ahir en una conversa informal a la seu de l’edifici Porta d’Europa (les velles Torres KIO) una malastrugança en banca: el dia de presentació d’un pla estratègic, l’acció cau. El president de CaixaBank, però, va veure com l’entitat pujava el 5% després de presentar el seu primer pla estratègic posterior a la integració de Bankia i per al període 2022-2024, en què preveu duplicar la rendibilitat i generar 9.000 milions de capital. Si bé Goirigolzarri creu que políticament el 2022 no és el 2017 del procés, el pla no preveu el retorn de la seu social a Barcelona en els pròxims tres anys. “Se’m pregunta si estem esperant una convulsió política i la resposta és que no, però estem a València amb una vocació indefinida”, va argumentar.

CaixaBank és una mica de tots els contribuents, perquè l’Estat –a través del FROB– és accionista amb el 16% arran del rescat de Bankia fa 10 anys, però ni Goirigolzarri ni el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, volen dir al FROB què ha de fer. “Ells són els que han de decidir mantenir-se o sortir, quan i en quines circumstàncies”, va dir Goirigolzarri. La data de sortida de l’accionista públic està fixada per al 2023, però es pot ajornar, i la recuperació de diner públic és tan volàtil que el president de CaixaBank no gosa dir una xifra. “És difícil donar una xifra perquè depèn dels dividends, fàcils de preveure, i de l’evolució de l’acció, que és complicada de predir”, va raonar.

A més de l’objectiu de duplicar la rendibilitat fins al 12% i del repartiment de 9.000 milions en dividends en aquest trienni (hi destinarà més del 50% del benefici), la qual cosa beneficiarà la Fundació La Caixa (accionista amb el 30% del capital), CaixaBank no vol desentendre’s del món rural i els pobles petits i ha comprat 900 caixers nous i d’ús senzill. I això perquè el 40% dels clients encara vol tenir contacte físic amb l’oficina i l’empleat, i amés el 2030 hi haurà un 31% de la població de 60 anys o més (avui és el 26%).

Després de presentar el pla estratègic a Madrid, CaixaBank sí que celebra demà a Barcelona la convenció de directius, entre els quals hi ha un 40% de dones, tot i que ahir, entre els 14 directius a primera fila, només n’hi havia dues. CaixaBank, que ja ha notat un repunt en la contractació d’hipoteques a tipus fix –“encertadament”, va dir Gortázar–, preveu que l’euríbor a 12 mesos passarà del 0,32% del 2022 a l’1,48% el 2023 i l’1,56% el 2024. El que no preveu és cap compra d’entitats ni cap tancament d’oficines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia