Economia

El Cercle situa Catalunya i l’Estat “al furgó de cua” de la recuperació

Faus atribueix el retard a un model econòmic de baixa productivitat

Recorda que el País Basc ha crescut molt més en termes de PIB per càpita

El Cercle d’Economia ha lamentat que Catalunya i el conjunt d’Espanya se situïn “en el furgó de cua” en termes de recuperació del seu Producte Interior Brut (PIB) després de la pandèmia, ja que és el país de l’OCDE que “més tard” igualarà –el 2023– els nivells que tenia abans de l’esclat de la Covid-19.

En una compareixença davant la Comissió d’Economia del Parlament, el president d’aquesta entitat, Javier Faus, ha assegurat que aquesta menor velocitat en la recuperació es deu al model productiu espanyol, caracteritzat per una “baixa productivitat”, encara que al mateix temps ha volgut llançar un missatge de confiança en els punts forts que també té el país.

Faus ha comentat que, ja en la crisi del 2008, Espanya es va situar “en el furgó de cua” de la recuperació d’aquella crisi i que llavors es va dir que “Europa no va estar a l’altura”.

No obstant això, ha recordat que, arran de la crisi desencadenada per la pandèmia, la UE ha afavorit una política fiscal “extraordinàriament expansiva”, de manera que “ara no hi ha excuses”, ha afegit.

Faus ha comparegut davant el Parlament per comentar una nota d’opinió donada a conèixer l’octubre del 2021 en la que el Cercle va reclamar a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona “un canvi de rumb” per poder consensuar un model de prosperitat per a Catalunya i Barcelona “des de la centralitat”, i sobre la base de l’ambició i “el coratge polític” per evitar així la “decadència”.

En el mateix sentit, Faus ha subratllat avui que tant Catalunya com Espanya no estan en “decadència”, però sí corren un “greu risc d’irrelevància i d’estancament”, pel seu model de baixa productivitat, salaris baixos i contractes precaris.

Quant a Catalunya, ha assegurat que encara que ha duplicat el seu PIB en els últims 20 anys, en matèria de PIB per càpita el creixement ha estat de la meitat, i aquest “no és un model sostenible”, ha opinat. En canvi, ha recordat que el País Basc, amb una població estancada, al contrari que la catalana, ha crescut menys en termes de PIB però molt més en termes de PIB per càpita.

També ha lamentat que Catalunya hagi perdut 310.000 ocupacions industrials en 20 anys i que el país ha deixat de convergir amb les regions “motors d’Europa”. En particular, ha opinat que Catalunya hauria de ser més business friendly, perquè actualment hi ha una dura competència per atreure inversions.

Quant a la relació entre Catalunya i Espanya, Faus ha tornat a pronunciar-se en contra de qualsevol “solució unilateral” i ha advocat per una reforma constitucional i estatutària “si fa falta” per millorar l’encaix de Catalunya a Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia