Economia

L’IPC es dispara als valors més alts des del 1985

La inflació al juny es va enfilar un 10,2% per l’encariment dels carburants o els aliments

El govern estatal confia que el paquet d’ajuts aprovat fa uns dies temperi la situació

La inflació anual al conjunt de l’Estat espanyol va experimentar un altre repunt durant el mes de juny, fins a situar-se en un 10,2%, segons l’indicador avançat de l’índex de preus de consum (IPC) de l’Instituto Nacional de Estadística. Aquesta xifra representa un increment d’un punt i mig respecte a la taxa anual del maig (un 8,7%) i és també la més elevada des de l’abril del 1985. La pujada de preus dels carburants, els aliments o les begudes no alcohòliques –un producte, aquest últim, que fa un any tenia uns preus estables– és la principal causa d’aquest increment, en què també ha influït, encara que en menor mesura, el cost dels hotels, cafès i restaurants. Pel que fa a la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, la que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, va pujar sis dècimes respecte al maig, fins a situar-se en el 5,5%. Aquesta xifra és la més alta des de l’agost del 1993.

La primera reacció del govern espanyol a la publicació d’aquestes dades va venir per part de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, que va mostrar el seu convenciment, o esperança, que el segon paquet d’ajudes que l’executiu va aprovar tot just el cap de setmana passat permetrà alinear la inflació de l’Estat amb la mitjana europea. En una intervenció al Congrés dels Diputats, Calviño va remarcar que ja havia advertit que la retallada de les exportacions del gas i el petroli russos, en un 60% i un 40%, respectivament, podria desembocar en un escenari d’inflació “més alta” i durant “més temps”. Per rematar l’argumentari, la ministra va subratllar que el de l’IPC és un problema internacional i que “s’ha accelerat exponencialment com a conseqüència de la guerra”.

LA FRASE

El de la inflació és un problema d’abast internacional que s’ha accelerat, però arran de la guerra
Nadia Calviño
vicepresidenta primera del govern espanyol

Giró ho veu com una “pandèmia”

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va alertar ahir que la inflació és “una nova pandèmia” que fa molt mal a l’economia i “condiciona comportaments”. “Hem de preveure que en els mesos vinents es vagi moderant”, va manifestar des del Parlament. “És un element d’empobriment del conjunt de l’economia que fa més necessari encara tenir uns nous pressupostos (del govern) per al 2023”, va assenyalar el conseller, per a qui la dada coneguda ahir no fa més que agreujar un problema que amoïna des de fa temps. Així mateix, va avisar que aquesta sensació d’encariment generalitzat es contagia i pot causar una espiral “diabòlica” per a l’economia. Per la seva banda, la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) va manifestar que les dades de l’IPC demostren que les mesures adoptades pel govern espanyol, com la rebaixa de l’IVA de la llum i l’ajuda de 20 cèntims en el preu de la gasolina, “no tindran l’eficàcia promesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona