Economia

economia

Hi haurà beneficis fiscals per a les rendes més baixes

La crisi, la inflació i també potser la voluntat de desactivar la guerra entre territoris per l’impost de patrimoni han dut el govern espanyol a anunciar un pla per rebaixar impostos a les rendes mitjanes i baixes i, alhora, incrementar la pressió fiscal a les grans fortunes. Segons va anunciar ahir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb les modificacions previstes es recaptaran uns 3.144 milions d’euros més el 2023 i el 2024. El paquet inclou la creació d’un “impost de solidaritat” que pagaran les fortunes de més de tres milions d’euros, amb la previsió de recaptar 1.500 milions. També s’opta per rebaixar el mínim de tributació d’IRPF de 14.000 a 15.000 euros i ampliar els beneficis fiscals per a les rendes de 18.000 a 21.000 euros anuals. Pel que fa a les empreses, es redueix del 25% al 23% l’impost de societats per a les pimes i, en canvi, es limita en un 50% la possibilitat de compensar les pèrdues fiscals dels grups consolidats fins al 2024. El pla, pactat entre el PSOE i Unides Podem, també inclou augmentar del 26% fins al 27% l’IRPF que paguen les rendes d’entre 200.000 i 300.000 euros. El tipus pujarà dos punts en el cas dels patrimonis de més de 300.000 euros, fins al 28%. Aquesta mesura afecta 17.814 contribuents i s’espera incrementar en 204 milions la recaptació del 2024. Segons Montero, els contribuents s’estalviaran uns 1.881 milions en els dos anys esmentats. Com a exemple, un treballador sense descendència que guanyi uns 18.000 euros anuals tindrà un estalvi fiscal de 746 euros.

Tot plegat es va donar a conèixer coincidint amb la difusió de la dada avançada de l’IPC per a l’Estat, que al setembre, segons l’INE, es quedarà previsiblement per sota dels dos dígits. L’estimació és que caigui fins al 9%, un punt i mig menys que a l’agost, gràcies al descens del preu de l’energia i també als abaratiments dels carburants i dels transports. D’aquesta manera, la taxa s’allunya dels rècords històrics de l’estiu, quan es va situar per sobre del llindar psicològic del 10%, que es va superar els tres mesos precedents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia