Economia

Montero defensa que el paquet fiscal és de “sentit comú”

La ministra critica que per al PP sigui “més important” protegir als rics

Es mostra “força esperançada” per tenir enllestit aviat els pressupostos

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que el pla per rebaixar impostos i alhora incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis és de “sentit comú”. “El que fem és una rebaixa selectiva sobre un col·lectiu que és de sentit comú protegir”, ha dit Montero aquest divendres al matí a TVE. La titular d’Hisenda ha reiterat l’oposició de l’executiu espanyol a fer una rebaixa “generalitzada” d’impostos i també a una deflactació de l’IRPF, que “afecta a tots els nivells de renda”. Montero ha negat improvisació i ha remarcat que el Ministeri d’Hisenda treballa des de l’agost en aquesta proposta fiscal, que té una “enorme complexitat”.

Montero ha apuntat que l’executiu s’ha vist “sorprès” pels moviments d’algunes autonomies que han abaixat o suprimit impostos com el de patrimoni. La ministra d’Hisenda ha criticat que per al PP sigui “més important” protegir al 0,2% de la població que més té en lloc del 50% de la població a qui beneficiarà la rebaixa de l’IRPF del govern espanyol, és a dir, les rendes de menys de 21.000 euros.

En aquest sentit, Montero ha criticat que el PP obri la porta a votar a favor només de la baixada de l’IRPF si es deixa fora del decret l’impost a les grans fortunes. La titular d’Hisenda ha defensat que aquest nou tribut sigui “temporal” per poder avaluar-ne els efectes.

Pel que fa a la pressió fiscal sobre els més rics, Montero ha defensat que en els pròxims anys cal tenir un debat amb les autonomies en relació amb qui hauria de tenir les competències sobre l’impost de patrimoni i si prefereixen que passi a ser gestionat per l’Estat per evitar la “confrontació” entre comunitats.

Montero s’ha mostrat “força esperançada” que podrà tenir enllestit aviat el projecte de pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve, però ha evitat donar detalls sobre la negociació. “Quan el govern el tingui, el comunicarà”, ha dit.

“Improvisat i confús”, segons Feijóo

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el govern espanyol d’haver llançat un paquet fiscal “improvisat, confús i incomplet” amb mesures incorporades a última hora. Segons Feijóo, el govern espanyol fa “populisme fiscal” perquè presenta el pla “contra” els rics, quan “hi ha vegades en què rebaixar la pressió fiscal no és de dretes ni d’esquerres, sinó de sentit comú” i cal “respectar el contribuent sense debilitar l’Estat”, especialment quan hi ha una inflació com l’actual.

Feijóo ha fet aquestes manifestacions al Fòrum La Toja –al que han assistit també els expresidents Felipe González i Mariano Rajoy- on ha advertit a més que l’impost a les grans fortunes pot suposar una invasió de les competències de les comunitats autònomes, perquè deixa sense efecte l’impost al Patrimoni que Madrid i Andalusia han reduït a zero.

El líder del PP ha insistit que l’augment de recaptació de l’Estat s’ha de traduir en una devolució d’aquests recursos als ciutadans en forma d’una rebaixa generalitzada d’impostos. Segons ha apuntat, les mesures fiscals “disminueixen la competitivitat de les empreses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia