Economia

La Cambra de Comerç xifra en 4.399 milions la inversió estatal no executada a Catalunya els últims 8 anys

La institució reclama que aquests diners es transfereixin a la Generalitat

Assenyala Rodalies com un “cas flagrant” del dèficit inversor “històric”

La Cambra de Comerç de Barcelona xifra en 4.399 milions d’euros la inversió de l’Estat que no s’ha executat a Catalunya entre el 2013 i el 2021. El percentatge d’execució en aquests 8 anys ha estat del 63,8%, de mitjana anual, del que s’havia pressupostat. L’entitat reclama que aquests prop de 4.400 milions es transfereixin a la Generalitat. A banda, la inversió liquidada a Catalunya sobre el total regionalitzable a l’Estat en els darrers 6 anys (2015-2021) se situa en el 10,8% en mitjana anual. La Cambra alerta, així d’un “dèficit d’inversió persistent de l’Estat a Catalunya”, i lamenta que aquesta situació “dificulta” el desenvolupament econòmic del territori i suposa un “greuge comparatiu” amb la resta de comunitats autònomes.

A parer de la Cambra, la inversió en infraestructures a Catalunya dins els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) ha estat “històricament molt deficitària” en relació al pes del territori en el conjunt del PIB estatal. En aquest sentit, “un cas flagrant” ha estat Rodalies, “molt per sota de les necessitats que la xarxa ferroviària requereix”.

Així, per bé que els PGE preveuen invertir 1.079 milions a Catalunya per a la xarxa ferroviària catalana (un 27,1% més que els 849 del 2022), “la realitat és que el percentatge d’execució és molt pobre”, amb una xifra prevista per a aquest any, segons la Cambra, de 174 milions, el 20,5% del previst. Aquest percentatge “tan baix” a Catalunya s’explica en bona part, segons l’entitat, per una previsió d’execució “únicament del 18% a la demarcació de Barcelona”.

Finalment, la Cambra també emfasitza que el Pla de Rodalies 2020-2030 preveu més de 6.300 milions d’euros d’inversió, dels quals gairebé 3.900 s’han d’executar en el període 2020-2025. Tenint en compte les xifres d’inversió executades i previstes, el Ministeri “haurà d’intensificar molt el seu ritme d’inversió real en el curt termini si vol assolir els objectius promesos”, adverteix la institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona