Economia

L’economia catalana creix un 5,5% al 2022

El sector serveis repunta i compensa la caiguda de la indústria i, sobretot, l’activitat agrària

L’economia catalana va créixer un 5,5% al 2022, el mateix nivell que al conjunt de l’Estat. Així ho ha confirmat l’Institut Nacional d’Estadística de Catalunya (Idescat), que ha detallat que el Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya va superar l’any passat els 270.000 milions d’euros, una xifra que com recull l’ACN suposa que, a preus corrents, l’economia ja s’ha recuperat de l’impacte de la pandèmia. De tota manera, cal destacar que l’alça del PIB s’ha anat desaccelerant a mesura que passaven els mesos. Va arrencar el primer trimestre amb un avenç del 8% que ha anat baixant trimestre a trimestre fins al 6,5%, el 5% i el 2,7%. De fet, les xifres registrades entre octubre i desembre son més pessimistes que les previsions fetes per l’institut d’estadística a començaments d’any, que pronosticava una alça al tancament dels últims tres mesos del 2022 del 3,2%.

En canvi, l’organisme va clavar l’estimació per a tot l’exercici. Com detalla l’agència Efe, malgrat que el consum de les famílies continua impulsant el dinamisme econòmic, ho fa a un ritme més baix que al 2021, amb un increment del 4%, un punt i quatre dècimes menys. També té una bona evolució la inversió de l’economia en béns i serveis (3,8%) i concretament la inversió en construcció, que repunta un 8%. El mercat exterior continua donant alegries i les exportacions totals van repuntar un 14%, mentre que el consum dels estrangers després de mesos de restriccions al sector turístic es va disparar més d’un 162%. Durant els mesos més durs de la crisi sanitària, al 2020, aquesta partida s’havia ensorrat gairebé un 80%.

Per sectors, els serveis van repuntar un 7,9% el 2022 gràcies sobretot a l’evolució del comerç, el transport i l’hostaleria (14,6%). En canvi el PIB de la indústria va caure un 2% per l’evolució a la baixa de la fabricació de vehicles a motor i el sector agrari es va desplomar un 14%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA