Economia

La UE finança amb 7,4 milions d’euros la seguretat quàntica

El consorci europeu Quarter, liderat per la catalana LuxQuanta , ha rebut 7,4 milions d’euros de la Comissió Europea per treballar en la implementació d’una xarxa de seguretat quàntica per a les comunicacions, dins de la iniciativa EuroQCI (European Quantum Communication Infraestructure).

El consorci Quarter està format per vuit empreses, quatre especialitzades en aquest àmbit: LuxQuanta, Quside, Chilas i Fragmentix, que son, respectivament, els principals fabricants en el camp de la distribució de claus quàntiques (QKD), generadors de nombres aleatoris quàntics (QRNG), fonts de làser d’alta velocitat i solucions clàssiques. Al costat d’aquestes deeptech, també formen part del consorci Telefónica, l’Austrian Institute of Technology (AIT), Tecnobit i Thales, totes elles referents en les àrees de tecnologies quàntiques, solucions de seguretat i telecomunicacions a Europa.

Lideratge català.

Sota el lideratge de LuxQuanta, aquest ecosistema empresarial té com a missió incrementar la maduresa de la distribució de claus quàntiques i de les tecnologies relacionades amb elles, i definir un pla d’industrialització i certificació per garantir la seva implementació.

El consorci també participarà activament en grups d’estandardització, per contribuir a la certificació de QKD i obrir el camí per a la seva integració en productes i serveis de telecomunicacions, i donarà suport a la seva implementació en futures infraestructures de comunicacions quàntiques europees.

L’EuroQCI té previst haver desplegat el 2027 una infraestructura de comunicació quàntica segura a tota la UE, que serà l’encarregada de protegir les seves infraestructures de xarxes, evitar qualsevol tipus d’atac malintencionat i salvaguardar les seves dades més sensibles. En aquest context, Quarter exercirà un paper crucial en el desenvolupament de tecnologies europees de primer nivell, assegurant la sobirania de la UE en els àmbits vitals de la ciberseguretat, les comunicacions quàntiques i la criptografia quàntica.

El treball i els resultats que obtingui el consorci marcaran una fita en les comunicacions quàntiques, facilitant el camí perquè la Unió Europea esdevingui líder de la indústria en criptografia quàntica i garanteixi la protecció dels seus ciutadans i organitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia