Economia

Economia

El PIB espanyol creix un 5,5% tot i els signes d’alentiment

La forta inflació impacta al darrer semestre en el consum de les llars i la inversió empresarial

Tot i que comença a donar signes de refredament, l’economia espanyola ha complert els pronòstics i ha crescut un 5,5% al 2022, el mateix nivell que la catalana, segons acaba de confirmar l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Si mirem el global, doncs, ha aconseguit fer front a la crisi de preus i d’abastiment però el futur és incert: al quart trimestre només ha avançat un 0,2% respecte a l’anterior, la mateixa xifra que entre juliol i setembre. La forta inflació ha fet caure tant el consum de les llars com la inversió empresarial. Les bones dades del conjunt de l’any s’expliquen sobretot pel dinamisme de l’economia al primer semestre, encapçalat per l’impuls del turisme després de l’aixecament de totes les restriccions Covid.

Com informa Efe, l’INE ha confirmat la xifra per a tot l’any que ja havia avançat al mes de gener però ha canviat la lletra petita: la contribució de la demanda nacional, tant pel que fa al consum com a la inversió, ha estat major del que havia estimat inicialment. L’impuls d’aquests dos indicadors ha fet avançar el Producte Interior Brut un 3,1% i no el 2,8% pronosticat. Per contra, la demanda exterior (exportacions i importacions) ha aportat 2 dècimes menys de les previstes, fins als 2,4 punts.

Els avenços del PIB registrats al 2021 i el 2022 –els dos del 5,5%– son les taxes més altes des del 1973. El ministeri d’Afers Econòmics destaca que l’Estat se situa al capdavant dels principals països de l’eurozona, amb un creixement “equilibrat” que s’aconsegueix tot i “un context internacional marcat per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna”.

L’INE també ha confirmat, però, que l’economia es desaccelera. L’avenç del PIB va ser al quart trimestre de l’any del 0,2% respecte el trimestre anterior (com ja havia passat entre juliol i setembre), després de caure gairebé un 2% el consum de les llars i la inversió empresarial, tres vegades més, gairebé un 6%. En termes interanuals, la variació del PIB va ser entre octubre i desembre del 2,6%, més de dos punts per sota de la xifra registrada al tercer trimestre (4,7%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA