Economia

ESTAT FRANCÈS

Els sindicats volen parlar de la reforma de les pensions a la reunió amb Borne

La primera ministra francesa els ha citat a principis de la setmana que ve després de la desena jornada de mobilitzacions massives ahir dimarts en contra de la mesura

Laurent Berger, líder del principal sindicat del país, no descarta marxar de la trobada si no s’aborda la qüestió

Els sindicats francesos tenen la intenció de parlar de la reforma de les pensions a la reunió a la qual els ha citat a principis de la setmana que ve la primera ministra del país, Élisabeth Borne, i de demanar-li que se suspengui el retard de l’edat mínima de jubilació a 64 anys. En una entrevista a l’emissora France Info, el líder de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT), el principal sindicat francès, Laurent Berger, ha reiterat també la seva proposta de buscar una mediació i ha assenyalat que anirà a la trobada per explicar perquè aquesta reforma “és un atzucac” i perquè cal buscar “una via de sortida” a la crisi social, informa l’agència Efe, i ha advertit que si la primera ministra no els deixa discutir aquesta qüestió hi ha risc que els sindicats s’aixequin i se’n vagin.

Borne va convidar ahir dimarts els sindicats a una trobada —que, segons Berger, no té ordre de dia— després de la desena jornada de mobilitzacions massives arreu del país —hi van participar 740.000 persones, segons el ministeri de l’Interior francès i entre 1,3 i 1,5 milions, segons els sindicats— en contra de la reforma de les pensions, que va ser convocada de forma unànime pels vuit sindicats francesos per exigir la retirada de la mesura. Els sindicats han convocat una onzena jornada de protesta dijous 6 d’abril.

Hores abans de l’oferiment de la primera ministra, el portaveu del govern francès, Olivier Véran, havia rebutjat la proposta de mediació dels sindicats argumentant que per parlar les dues parts no necessiten mediador i també va rebutjar la idea de reobrir les discussions sobre la reforma perquè ja està adoptada i ara només se n’espera la validació per part del Consell Constitucional, que, segons ‘Le Monde’, prendrà les seves decisions el 14 d’abril respecte la constitucionalitat del projecte de llei aprovat a l’Assemblea Nacional després que l’executiu fes ús de l’article 49.3 de la Constitució i sobre l’admissibilitat de la petició de Referèndum d’Iniciativa Compartida (RIP, en les seves sigles en francès) feta per l’esquerra per impugnar la reforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia