Economia

economia

Fort descens de la inflació interanual gràcies a l’energia

L’any passat, els preus de carburants i electricitat s’havien disparat per la guerra d’Ucraïna

Encara que respecte el mes passat els preus continuen pujant (només un 0,4% però venim de fortes alces i les dades demostren que no s’aturen), la inflació interanual ha caigut al març un 3,3%. La diferència amb l’exercici passat s’explica perquè llavors, amb la guerra d’Ucraïna acabada de començar, els preus es van disparar fins a fregar el 10%, sobretot els relacionats amb l’energia. Segons les dades que acaba de fer públiques l’Institut Nacional d’Estadística i com recull l’ACN, l’IPC interanual ha baixat per primera vegada aquest 2023 després de dos mesos consecutius a l’alça (5,9% al gener i 6% al febrer) i el descens interanual registrat al març és el més gran des de maig del 1977. L’actual evolució s’explica per la moderació dels preus de l’electricitat i els carburants, que han permès que l’Índex de Preus al Consum interanual s’hagi situat al nivell més baix des de l’agost del 2021.

Pel que fa a l’indicador subjacent, el que no té en compte ni els aliments no elaborats ni l’energia, ha caigut una dècima en comparació amb el mes de febrer, fins al 7,5%. Es tracta de la primera baixada des del setembre del 2022. Tot i això, es tracta d’una xifra encara elevada, tenint en compte que el mes passat es va marcar el màxim de la sèrie històrica a l’Estat (7,6%).

El ministeri d’Afers Econòmics ha destacat que la inflació de març “és gairebé tres vegades inferior a la registrada fa un any” i que la subjacent baixa per primera vegada des de fa mig any. L’INE publicarà a mitjans d’abril la variació anual definitiva de l’IPC del març. Aleshores també es donaran a conèixer dades per comunitats autònomes i també per grups de productes, de manera que es podrà veure l’evolució dels aliments, un dels apartats que més preocupa. A Catalunya, al gener l’IPC interanual es va situar al 5,3% i al febrer va repuntar fins al 5,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia