Economia

MÓN

La UE apuja l’objectiu d’ús d’energies netes del 32 al 42%

La meitat de l’energia que consumeixin les llars al 2030 haurà de provenir de fonts renovables

El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional perquè les energies renovables representin almenys un 42,5% del consum domèstic i industrial al 2030. La meta era fins ara del 32% i s’ha inclòs la possibilitat que s’ampliï fins al 45%. Segons ha detallat el Consell en un comunicat i recull l’agència ACN, cada estat membre podrà escollir les mesures que cregui oportunes per aconseguir aquestes xifres i accelerar així l’ús d’energies verdes sobretot “en sectors on la seva implementació ha estat lenta”.

L’acord que s’acaba de tancar posa deures a tots els sectors d’activitat, com ara el d’incrementar l’ús de l’hidrogen verd a la indústria i reduir les emissions contaminants al transport. En aquest segon apartat, per exemple, inclou dues possibilitats: abaixar un 14,5% les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans del 2030 o aconseguir que aquell mateix any, les renovables representin almenys el 29% del consum final del sector. Entre moltes altres fites, l’acord també estableix que almenys un 49% de l’energia que consumeixin les llars d’aquí a set anys provingui de fonts renovables. Per aconseguir-ho, proposa un increment de la quota del 0,8% anual fins al 2026, i de l’1,1% entre el 2026 i el 2030.

Per facilitar la transició ecològica, a més, la Unió Europea accelerarà els tràmits burocràtics per desenvolupar i implementar projectes d’energies renovables. Brussel·les encarrega aquesta tasca als estats alhora que els recorda que han de continuar reduint la seva dependència energètica de Rússia. L’acord provisional tancat avui es traslladarà ara als negociadors dels diferents estats al Consell de la UE i posteriorment a l’Eurocambra per a la seva aprovació definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia