Economia

economia

La Generalitat culpa el tripartit del deute del Parc

El patronat del Parc i el govern català estudien com fer front a un crèdit d'uns 19 milions d'euros del Parc Científic de la UdG, un projecte que totes les parts consideren molt viable

La Generalitat de Catalunya acusa l'anterior govern català del tripartit del deute que afecta el Parc Científic de la Universitat de Girona, així com de la resta d'universitats públiques catalanes. El crèdit, que ha obligat recentment el patronat del Parc a assumir 1,2 milions d'euros per evitar el concurs de creditors, puja a 19 milions d'euros i des de fa uns mesos Generalitat i Universitat busquen la manera per intentar solucionar-ho, ja que totes dues parts coincideixen que el Parc Científic i Tecnològic és un projecte molt viable i i impecable.

Segons va explicar ahir la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, hi ha la previsió de fer alguna acció en el Parc que ajudi a retornar aquest crèdit. Concretament, va concretar Geli, es tractaria d'intentar destinar uns fons Feder que estaven previstos. “Estem veient si es podria modificar el projecte i posar-lo en el Parc”. De fet, aquest és un dels mecanismes que s'han posat en marxa per salvar la situació arreu de Catalunya.

“El govern està estudiant universitat per universitat per veure com podem ajudar”, va manifestar ahir el director general de Recerca, Josep Maria Martorell, que va recordar que va ser l'anterior govern qui es va comprometre a retornar uns crèdits sense consignar-los mai en pressupost. La mateixa rectora també insisteix que des del primer moment, el conseller del tripartit Josep Huguet assegurava que retornarien el crèdit i que el compromís va anar a càrrec del conseller Solà en una carta que es va quedar en “paper mullat”, segons Martorell. A més va puntualitzar que la Generalitat està treballant en tots els casos partint de la base que els projectes funcionen, com en el cas del Parc de la UdG, “un projecte impecable”, va dir el director general. Segons Martorell, hi ha tres camins a seguir gairebé de manera simultània per solucionar aquesta situació arreu de Catalunya: per una banda, que les pròpies universitats i els socis dels projectes –en cap d'ells la Generalitat no en forma part– assumeixin la responsabilitat sobre el deute, si més no, a curt termini. Fet que en el cas del Parc, el patronat ha fet recentment. La segona qüestió, sosté Martorell, és la pressió política que el govern català pot fer al nou govern estatal perquè condoni part dels crèdits i, finalment, intentar fer compatibles els plans del govern català, amb diners propis o de fons europeus amb certes inversions que es tenen previstes per intentar alleugerir la situació. Aquest seria el cas del fons Feder al qual la rectora es refereix.

LA FRASE

El govern està estudiant universitat per universitat per veure com podem ajudar
Josep Maria Martorell
Director general de recerca

LA XIFRA

19
milions
d'euros és el crèdit que la Generalitat es va comprometre a assumir per al Parc, però no va assumir.

LA DATA

2007
Any
en què es va posar en funcionament el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, que aplega actualment 76 empreses.

Una aposta de promoció del territori

La rectora de la UdG insisteix que el patronat del Parc “ha assumit ja una responsabilitat”assumint de manera solidària la devolució del crèdit d'1,2 milions d'euros d'enguany i ho “agraeix a tots els patrons. En una entrevista, Anna Maria Geli considera que “la Universitat ha estat potser la impulsora d'aquest projecte, però des del primer dia en aquest patronat hi ha hagut l'Ajuntament, la Diputació, i el consell social de la Universitat i la Foeg, i la Cambra de Comerç. Per tant, és un projecte ciutadà i “jo diria que tots el veiem com una eina de promoció econòmica del territori”. La rectora considera el Parc “un instrument, uns espais que permeten trobar-se investigadors i empreses. Tenim ara allà setanta i escaig empreses, algunes són estrangeres, que vénen de fora i s'ubiquen precisament aquí al Parc, perquè hi ha investigadors que treballen en els camps que elles es despleguen o desenvolupen i permet aquesta col·laboració i innovació. “La rectora creu que el Parc “és un dels capitals que tenim aquí a Girona, i a l'entorn, per tirar endavant el projecte de futur”.

La UdG ha apostat molt perquè aquest Parc vagi endavant, assegura Anna Maria Geli. Actualment hi ha 28 grups de recerca que estan col·laborant directament i estretament amb empreses i despleguen “innovació, transferència i totes les coses que puguin ajudar a impulsar el teixit econòmic i social del territori i del país”, conclou la rectora de la UdG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA