Economia

VW admet que va trucar 11 milions d'automòbils

El president del fabricant de cotxes demana perdó per una enganyifa d'abast mundial

Les accions del grup perden més del 35% del seu valor en els últims dos dies

La cara del president de Volkswagen (VW), Martin Winterkorn, tot demanant disculpes per una enganyifa global va fer callar ahir, de moment, els rumors d'una imminent dimissió. Però que onze milions de cotxes d'arreu del món hagin estat manipulats per amagar les seves emissions reals, com ha admès VW, és més que un escàndol per al primer consorci europeu i segon del món del sector. És un afer que taca la credibilitat del made in Germany i el seu sector automobilístic, el motor de la primera economia de la UE, del qual depenen un de cada set llocs de feina del país.

La cancellera Angela Merkel va instar Volkswagen a comportar-se amb transparència absoluta per aclarir l'escàndol, mentre el ministre de Transports, Alexander Dobrindt, va anunciar la creació d'una comissió investigadora per a l'anomenat dieselgate. L'escàndol va arrencar dels Estats Units, on es va posar en relleu l'enganyifa, el cap de setmana. “L'hem ben fotuda”, va admetre aleshores el cap de VW Amèrica, Michael Horn, el primer que va donar la cara pel consorci.

Ahir, dimarts, les accions van ensorrar-se un 19,8%, que se suma al 20% que ja va perdre dilluns, d'un grup al qual pertanyen dotze marques, entre aquestes Seat, i que té una plantilla de 592.000 treballadors arreu del món. La justícia dels Estats Units investiga el cas, com també ho faran la francesa i la italiana, a més de Brussel·les.

Els comentaris ahir, als mitjans alemanys, eren apocalíptics, tant pel que fa a l'impacte del cas en xifres com pels seus efectes sobre la reputació d'Alemanya com a país seriós en la defensa del medi ambient. L'enganyifa afecta els cotxes amb motor del tipus EA 189 –entre altres, Golf, Jetta, Passat i Audi A3–, on es va instal·lar un software capaç d'enganyar els tests d'emissions contaminants. Evidentment, no és una pífia involuntària, sinó de l'acció deliberada dels responsables de desenvolupament de la companyia per disfressar el potencial contaminant dels vehicles en carretera.

VW ha creat una provisió de 6.500 milions d'euros per fer front a les demandes i multes que li arribin. També revisarà a la baixa els pronòstics de beneficis d'aquest any. Que els efectes de l'escàndol depassen la companyia quedava palès ahir amb la caiguda generalitzada a la borsa de Frankfurt de les accions del sector automobilístic: BMW va perdre un 6%, Daimler ho va fer un 7%.

El cap de Winterkorn perilla, per molt que ahir sortís al pas a les pressions amb la disculpa pública. No fa ni sis mesos que va ser el guanyador en la pugna mantinguda contra el patriarca del grup, Ferdinand Piëch, que va acabar retirant-se del consell de vigilància. Winterkorn va guanyar gràcies al suport de l'accionariat. Ara té al davant un problema que pot costar pèrdues multimilionàries al fabricant de cotxes.

LA XIFRA

6.500
milions d'euros ha aprovisionat Volkswagen per fer front a demandes i multes derivades del frau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona