Economia

municipal

impostos

Sabadell exigeix a tres firmes 1,4 milions d'IAE

Consideren que Ikea, Conforama i Leroy Merlin no han tributat correctament

El pla de control tributari iniciat l'any 2014 per l'Ajuntament de Sabadell ha posat sobre la taula el que pel govern quadripartit és “una tributació fraudulenta” de l'impost d'activitats econòmiques (IAE) per part de la multinacional sueca Ikea, Leroy Merlin i Conforama entre els anys 2012 i 2015. “Totes tres s'han donat d'alta en diferents epígrafs com a petits comerços i no com a grans superfícies, cosa que els permet no computar tots els metres quadrats i tributar impostos més baixos”, afirma el regidor de Nova Economia, Albert Boada.

Atesa aquesta situació, el consistori ha obert expedients d'inspecció tributària a les tres empreses, que estan situades al polígon Via Sabadell, i els ha reclamat la liquidació de prop d'1,5 milions d'euros entre impostos eludits i interessos de demora. Segons l'expedient tramitat per l'Ajuntament, entre els anys 2012 i 2015 Ikea va eludir més d'un milió d'euros, mentre que Leroy Merlin i Conforama van deixar de pagar 346.835 i 87.327 euros, respectivament. L'Ajuntament ha desestimat els recursos de reposició de les empreses, que tenen la porta oberta a presentar un contenciós administratiu.

Boada explica que hi ha antecedents en altres municipis vallesans, com ara Sant Quirze del Vallès, que van actuar com el de Sabadell ara fa uns anys amb una gran superfície comercial.

L'empresa sueca presenta un contenciós

La multinacional sueca i la firma Leroy Merlin ja han liquidat al consistori els diners reclamats en concepte d'IAE però no els interessos de demora. La firma sueca, però, de moment ha fet un pas endavant presentant un contenciós administratiu. En declaracions a Europa Press, el conseller d'Ikea Ibérica, Ignacio Navarro, ha defensat que és una manera “correcta” d'actuar i així ho fan a la resta de centres que tenen per l'Estat. Per la companyia francesa, hi ha una “diferència de criteri” amb el consistori, i defensa en un comunicat que el Ministeri d'Hisenda abona la seva posició. Hi afegeix que “està fent les accions legals pertinents per resoldre la situació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia